Naučnici pomoću satelita prebrojavaju pingvine

Pojedine pingvine bilo je teško identifikovati zato što je led na pojedinim mjestima - na kojima su se parili - potamnio od izmeta
0 komentar(a)
pingvini, selidba, Foto: Rojters
pingvini, selidba, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.04.2012. 13:01h

Broj carskih pingvina, koji žive na Antarktiku, mnogo je veći nego što se mislilo - do tih saznanja došli su naučnici iz SAD i Australije pomoću satelitskih snimaka.

Pomoću satelitskih snimaka i jednog specijalnog kompjuterskog programa naučnici iz SAD, Engleske i Australije uspjeli su da odrede njihov broj.Prebrojano je 595.000 odraslih životinja. Do sada se procjenjivalo da ih ima između 270.000 i 350.000.

Istraživači su analizirali snimke koji su nastali u sezoni parenja 2009. godine. Na njima se vidi 46 kolonija kao skup crnih tačaka.Pojedine pingvine bilo je teško identifikovati zato što je led na pojedinim mjestima - na kojima su se parili - potamnio od izmeta. Prebrojavanje su otežavale i sjenke. Te probleme istraživači su riješili pomoću specijalnog kompjuterskog programa.Na satelitskim snimcima takođe su se vidjele i pojedine kolonije pingvina koje su naseljene u udaljenim oblastima, u kojima temperatura iznosi minus 50 stepeni Celzijusa i koje su teško dostupne.

Prebrojavanje carskih pingvina trebalo bi da pomogne predviđanju daljeg razvoja populacije

Sakupljene informacije takođe su korisne i za važne mjere predostrožnosti koje su neophodne - da bi carski pingvnini mogli biti zaštićeni od klimatskih promjena , prenose agencije.