Tibetanski mastif, najskuplji pas na svijetu

Tibetanski mastif se danas rijetko može naći za manje od 100 000 dolara, a navodno ga je imao i Džingis Kan
551 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 15:53h

Tibetanski mastif Hong Dong je postao najskuplji pas na svijetu , nakon što ga je za nevjerovatnih 1,6 miliona dolara kupio multimilioner sa sjevera Kine.

Uzgajivač Lu Liang, koji se brinuo o ovom predivnom mastifu posljednjih 11 mjeseci Hong Donga smatra savršenim primjerkom svoje vrste.

Cijena mu je enormno visoko jer ga je Liang othranio na poseban način. Mastif jede isključivo pileće i goveđe meso, a ponekad pojede i morske krastavce kao i meso određenih školjki.

Od takve je hrane i narastao 90 centimetara i sada teži 80 kilograma. Pošto je pas još uvijek u razvoju njegov uzgajivač tvrdi da će ovim tempom dostići težinu od 130 kilograma.

Rasa stara preko 5000 godina

Inače, ova je vrsta pasa izuzetno cijenjena u Kini. To su srčani psi koji su vjekovima čuvali nomadske logore, a vjeruje se i da su jedna od najstarijih pasmina na svijetu. U prilog ide i legenda koja tvrdi da su Buda i Džingis Kan imali tibetanskog mastifa .

Ovaj pas spominje se još u sanskritskim tekstovima starim 5000 godina. Njegovu siluetu možete vidjeti na asirskim bareljefima u Ninivi. U Evropu su ga doveli Feničani, kod Asiraca je korišćen kao službeni pas, a Grke i Rimljane je pratio na konjskim trkama.

Tibetanski mastif bio je i uz Aleksandra Makedonskog za vreme njegovih pohoda, a njegovu snagu su opisivali i Marko Polo i Aristotel, opisujući ga kao "ljutog borca".Vjekovima je bio saputnik naroda u Centralnoj Aziji, kroz pohode, ratove i seobe, prirodne nepogode i surove klimatske uslove.

U 19. vijeku jedno istočnoindijsko društvo riješilo je da prenese tibetanske mastife u Evropu, ali su klimatski uslovi po njih bili fatalni. Od tada im se trag polako gubi. U Evropi su od njih ostali samo crteži.

Osim što su predivni, oni su danas postali i statusni simbol . Teško da ćete ih naći igdje drugo osim na Tibetu, što im daje na posebnosti. Cijena im je za samo pet godina s prosječnih 700 dolara 'skočila' na nevjerovatnih nekoliko stotina hiljada, a u ovom slučaju i više od milion dolara.

"Pratiti trendove nikad nije bilo jeftino, a upravo je tibetanski mastif nešto što svaki kineski bogataš mora sebi da priuštiti", zaključio je ponosni kupac Hong Donga.

Galerija

Bonus video: