Austrija uvodi politički korektan gastronomski riječnik

Suština našeg posla je gostoprimnost i zato mi moramo da dajemo primjer drugima, kažu ugostitelji
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 11:08h

Austrijska gastronomija teško odolijeva imperativima političke korektnosti zbog naziva jela koji su (ili mogu da budu) sumnjivi, odnosno mogu da sadrže i zrno rasizma. Udruženje vlasnika restorana u Privrednoj komori sastavilo je popis jela sa "nekorektnim“ nazivima koje bi ubuduće trebalo izbaciti iz jelovnika.

Objavljivanje popisa naišlo je na negodovanje onih koji tvrde da ugostitelji pretjeruju sa političkom korektnošću.

Među jela neogovarajućeg naziva su se našli kotleti u umaku od paprike, tzv. ciganski odrezak (zigeunerschnitzel), zatím čokoladni desert Mohr im Hemd (“Crnac u košuljici”), crni hljeb kojeg u Austroji zovu Negerbrot..., prenosi Slobodna Dalmacija.

"Crnac u košuljici"

Nekorektnim je postalo i pivo iz Voralberska Mohrenbrau, na čijoj je etiketi kovrdžava glava tamnoputog muškarca.

"Suština našeg posla je gostoprimnost i zato mi moramo da dajemo primjer drugima", objašnjavaju iz tog Udruženja.

Kampanja je trebalo da ostane interna stvar restorana, ali se stvar ubrzo pročula i počela je da puni stranice novina i izaziva reakcije.

Kao što se moglo očekivati, priliku su iskoristili, prije svih, desno orijentisani političari (što ne znači da pretjerivanja s političkom korektnošću odobravaju svi ljevičari).

Tako je šef ultradesne Slobodarske stranke Hajnc Kristijan Straš u jednoj TV-debati pitao hoće li se mijenjati i naziv operete Johana Strausa mlađeg “Ciganski baron”.

Pisac Karl Vajdinger je u svom komentaru u listu "Die Presse" izrazio strah i za sudbinu poznatih Nanuk Eskimo sladoleda. Ima i među ugostiteljima onih koji misle da je njihova organizacija ovog puta pretjerala sa brigom oko političke korektnosti.

“Naša su se strahovanja, nažalost, ostvarila. Iako smo od profesionalaca dobili mnogo pozitivnih reakcija, a neki su već i promjenili stare nazive, preplavile su nas rasističke reakcije čitalaca novina“, komentariše Gernot Liska iz Privredne komore Austrije.

Bonus video: