Dječak iz Holandije pokušao da izvuče Grčku iz krize

Mali Jure Hermans iz Holandije ponudio svoje rješenje za izlazak iz krize i dobi nagradu
52 pregleda 0 komentar(a)
Jure Hermans, Foto: Blic.rs
Jure Hermans, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 04.04.2012. 20:05h

Jure Hermans (11) iz Brandebruka u Holandiji, se u oktobru prošle godine prijavio na konkurs za prestižnu britansku nagradu u oblasti ekonomije sa svojim rješenjem za izlazak eurozone iz krize, ači nije osvojio glavnu nagradu koja iznosi 300 000 eura, već samo poklon vaučer od 100 eura.

"Svi ti euri zajedno formiraju picu. Sada grčka vlada može da počne da vraća svoje dugove, a svako kome duguje može da dobije parče te pice"

Jure je svoju ideju objasnio na primjeru pice. On je rekao da je izuzetno zabrinut zbog ekonomske krize i da situaciju prati svakog dana na televiziji.

Mali Jure je predložio Grcima da eure u bankama zamijene za drahme. Banke bi onda eure proslijedile grčkoj državi koja bi na taj način vraćal svoj dug.

"Svi ti euri zajedno formiraju picu. Sada grčka vlada može da počne da vraća svoje dugove, a svako kome duguje može da dobije parče te pice" kaže Jure.

Hermans objašnjava da će Grci shvatiti da vrijednost drahme pada i da će se potruditi da zadrže euro dok vrijednost drahme ne poraste. On predlaže da Grci koji bi htjeli da sakriju svoje eure ili ih odnesu u neku banku u inostranstvu plate kaznu u mnogo većem iznosu od onog koji su htjeli da sakriju.

"Naravno, ako Grčka vrati svoje dugove, može da se vrati u eurozonu" zaključio je Jure.

On je na kraju pisma naveo da voli životinje i da ima 5 drugova sa kojima se igra po cijeli dan, i da mu je tata pomogao u pisanju na engleskom, jer on govori samo holandski.Kada se pročulo za njega izjavio je da nema želju da postane ekonomista, već upravnik zoo vrta.

Bonus video: