Najstariji "Telefunken" u Crnoj Gori!

Ove godine obilježava se 45 godina od otkrića prvog PAL COLOR televizora na svijetu marke "Telefunken" za šta je zaslužan njemački inžinjer Walter Bruch.
253 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 16:28h

Vladimir Boričić vlasnik je 40 godina starog televizora u boji marke "Telefunken", jednog od najstarijih u Crnoj Gori.

Njegov televizor je doskora bio u funkciji i zato mu je firma “Tehnoplus” d.o.o. uručila novi “TV LCD Telefunken” u nagradnoj igri „POTRAGA za najstarijim telefunken televizorom u Crnoj Gori“.

Služio i za video- nadzor

Vladimir Boričić je kazao da je televizor 1974. godine u Njemačkoj kupio njegov djed i platio ga 3.000 njemačkih maraka. Televizor je napravljen 1972. godine, a "Telefunken" je televizore u boji počeo da proizvodi 1967. godine.

"U to vrijeme i carina je bila veoma skupa, posebno na televizore u boji jer se to smatralo luksuzom. Radio je 40 godina bez popravki, a pošto je bio praktičan, nosili smo ga često i na putovanja. Tri generacije, djed, otac i ja smo koristili ovaj televizor, a ja sam kao mali u sobi počeo da gledam televiziju i praktično sam rastao uz njega.

Do skoro nam je služio i za video nadzor u kući. Bio je priključen na satelitsku antenu, a na njemu smo često gledali i filmove preko video rekordera. Sjećam se da smo ga na selo nosili da gledamo utakmice svjetskog prvenstva i nakon što bismo namjestili dobro antenu, nije bilo problema sa kvalitetom slike", kazao je Boričić.

“Tehnoplus” je 1. februara organizovala nagradnu igru, na kojoj je bilo ukupno 29 prijavljenih, a od toga u uži izbor ušla su tri televizora iz 1972, 1974. i 1976. godine.

Zainteresovani učesnici su se mogli prijaviti do kraja marta, a „POTRAGA“ je izazvala veliko interesovanje, kako građana koji su je komentarisali kao pozitivan primjer, tako i vlasnika "Telefunken" televizora.

Obilježavaju 45 godina

Ove godine obilježava se 45 godina od otkrića prvog PAL COLOR televizora na svijetu marke "Telefunken" za šta je zaslužan njemački inžinjer Walter Bruch.

Ovim povodom njemačka kompanija "Telefunken" koja je svoju proizvodnju preselila u najmodernije i najefikasnije fabrike u Izmiru, u Turskoj, organizovala je potragu za najstarijim "Telefunken" televizorom.

Galerija

Bonus video: