Pošalju te da studiraš, a ti trčiš go, piješ i otvaraš šahte!

Neki od najvećih svjetskih univerziteta imaju pisana ali i nepisana pravila za studente, običaje koji su postali tradicija, često vrlo neobična
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 13:32h

Karnegi Melon Univerzitet ima nisku ogradu u sredini kampusa. Svaki student ima priliku da je cijelu oboji u vremenu između ponoći i izlaska sunca, koristeći samo četkicu (valjci i sprejevi nijesu dozvoljeni).

Originalna drvena ograda ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao „ najviše oslikani objekat na svijetu“. Ovdje se često mogu naći studenti koji kampuju pored ograde i nedjelju dana, kako bi se pobrinuli da im njihovo „umjetničko djelo“ ne prefarba neko drugi.

Čak je jedan romantični student iskoristio ogradu kako bi zaprosio svoju djevojku.

Farbanje drvene ograde, razna takmičenja, „ usvajanje“ studenata sa prve godine i još mnogo toga dio je tradicije na nekim od najvećih svjetskih univerziteta.

Na Harvardu, studenti iz 1969. su vrištali deset minuta noć prije ispita, a sada trče goli

Oksford - Piju porto i idu unazad

Tradicija na Sent Endruz Univerzitetu je da treća godina „usvoji“ studenta sa prve na početku svake akademske godine. Drugi vikend novembra, poznat je kao „Raisin weekend“ kada studenti prve godine dolaze kod svojih „roditelja“ sa treće. Pije se alkohol i žurke se prave po cijelom gradu. Slavlje traje dva dana bez prestanka a na kraju završi kao "bitka u pjeni".

Oksford kao najstariji Univerzitet u anglofonskom svijetu, ima mnogo zvaničnih, ali i nezvaničnih tradicija. Najčudnija je „Vremenska ceremonija“, koju su studenti preuzeli sa Merton koledža.

Studenti u ranim jutarnjim časovima posljednje nedjelje u oktobru idu unazad oko dvorišta i piju porto. Cilj je da se održi prostorno-vremenski kontinuum tokom promjene ljetnjeg u zimsko vrijeme, piše Telegraf.

Na Prinston Univerzitetu tradicionalno je paljenje vatre, koja se pali samo u slučaju da univerzitetski tim u američkom fudbalu pobijedi tim sa Harvarda i Jejla u istoj sezoni. Posljednji put kada su studenti Prinstona uživali u vatri bilo je 2006., poslje 12 godina.

Stenford - Podizanje šaht poklopaca

„The Primal Scream“ je običaj na Harvardu koji je doživio promjenu. Naime, studenati iz 1969. su vrištali deset minuta noć prije ispita, a sada studenti trče goli po Univerzitetu uz zvuke Harvad University benda.

Tuneli za paru postali su neka vrsta fenomena na Stenfordu. Studenti podižu šaht poklopce i spuštaju se da bi istražili mrežu tunela ispod Stenforda.

Kornel Univerzitet ima tradiciju odžavanja “Dana zmaja“ kada studenti arhitekture naprave ogromnog zmaja, kojeg donesu u dvorište Fakulteta za umjetnost i tu ga zapale. Ova tradicija, vjeruje se, potiče od legende koja kaže da je Sveti Patrik protjerao sve zmije iz Irske. „ Dan zmaja“ se uvijek održava oko 17. marta.

Galerija

Bonus video: