Istražuju lavine da bi napravili bolji sladoled

Kristali leda utiču na karakteristike sladoleda na sličan način, mijenjajući, svojim rastom i promjenom oblika, njegovu teksturu i strukturu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 15:27h

Kompanija Nestle za poboljšanje kvaliteta svojih sladoleda koristi istraživanja sniježnih pojava i lavina, kako bi se ispitali mikroskopski djelovi kristala koji se nalaze kako u snijegu tako i u sladoledu.

Zbog toga naučnici zaposleni u Nestleu sarađuju sa Institutom za istraživanje sniježnih pojava i lavina u Švajcarskoj, saopštio je poznati proizvođač, piše BBC.

Ovo zajedničko istraživanje zasniva se na radu jedinog rendgenskog tomografskog aparata na svijetu koji omogućava dugoročno posmatranje sitnih čestica u supstanci pri temperaturama od nula do minus 20 stepeni Celzijusa.

Stručnjaci posmatraju razvoj kristala leda u snijegu i kako to utiče na njegove karakteristike, što je ključni faktor za razumijevanje formiranja lavina.

Kristali leda utiču na karakteristike sladoleda na sličan način, mijenjajući, svojim rastom i promjenom oblika, njegovu teksturu i strukturu.

"Sladoled je nestabilna supstanca. Led će se odvojiti od originalnih sastojaka, poput krema i šećera, uslijed prirodnog procesa. Kada ostavite sladoled u zamrzivaču kod kuće na duži period, na kraju ćete vidjeti parčiće leda kako se formiraju u proizvodu", rekao je naučnik iz Nestle istraživačkog centra u Švajcarskoj Hans Jorg Limbah.

Kristali leda utiču na karakteristike sladoleda na sličan način, mijenjajući, svojim rastom i promjenom oblika, njegovu teksturu i strukturu

Studija je već pokazala da neki kristali leda rastu i spajaju se, stvarajući veće kristale koji uništavaju teksturu sladoleda, a ukoliko se identifikuje glavni mehanizam rasta kristala, može se naći bolji način kako bi se taj proces usporio.

Trenutno se radi na studiji u saradnji sa SLF i istraživačkom grupom na Institutu Pol Šerer u Švajcarskoj, i ta studija naučnicima će otvoriti pristup tehnologiji kojom će moći da ispituju mikroskopske čestice sladoleda u još većoj rezoluciji.

Bonus video: