Zabranjeno pušenje čak i u sopstvenoj kući

Pušenje duvana košta svijet između jednog do dva odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda zbog gubitka produktivnosti i troškova liječenja, te drugih troškova
176 pregleda 0 komentar(a)
Zabrana pušenja, Foto: Shutterstock.com
Zabrana pušenja, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.03.2012. 07:00h

Nekim stanovnicima jednog grada u Kaliforniji uskoro bi moglo biti zabranjeno pušenje čak i u njihovim domovima.

Gradsko vijeće grada Elk Grove razmatra inicijativu kojom se zahtijeva zabrana pušenja u apartmanskim naseljima širom grada, prenosi Huffington Post.

Taj predlog je izazvao negodovanje i burnu raspravu među mještanima, a neki od njih kažu da bi na taj način bila prekršena njihova prava, dok drugi navode da je zdravlje na prvom mjestu i da ne bi trebalo imati bilo kakve nedoumice u vezi sa tim.

U međuvremenu, pušenje je već zabranjeno u velikom broju stambenih kompleksa, i to bez intervencije države.

"Podržavamo pravo vlasnika da sam odluči o tome kakva je politika u najboljem interesu za njegovu imovinu". kaže Kori Kolher, predstavnik Stambenog udruženja.

"Ono što ne podržavamo je da vlasti prisile stanodavce da zabrane pušenje", dodao je on.

Ipak, podrška zabrani pušenja je u posljednje vrijeme u porastu. Senatori Merilenda su odobrili predlog zakona koji predviđa zabranu pušenja vozačima koji prevoze djecu mlađu od osam godina.

Bloomberg je nedavno objavio koje su to negativne posljedice po zdravlje usljed pušenja, ali je, piše Huffington Post, "zabrovio spomene i štetan uticaj na svjetsku ekonomiju".

"Pušenje duvana košta svijet između jednog do dva odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda zbog gubitka produktivnosti i troškova liječenja, te drugih troškova", navodi Huffington Post rezultate nedavnih istraživanja.

Portal piše da čak i ako bi pušenje bilo zabranjeno, duvanske kompanije bi mogle da tržištu ponude potpuno nove proizvode, kao što su tablete, te drugi oblici u koje se duvan može "spakovati".

Bonus video: