Kameron tvitovao sa najdubljeg mjesta na planeti

Veličina Marijanskog rova teško može da se zamisli - 120 puta je veći od Velikog kanjona i oko 1,5 kilometara dublji od najvišeg planinskog vrha na svijetu Mont Everesta
77 pregleda 0 komentar(a)
Džejms Kameron, Foto: Reuters
Džejms Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2012. 12:18h

Reditelj "Titanika", "Avatara" i drugih filmskih hitova, Džejms Kameron vratio se na površinu Tihog okeana nakon tročasovnog istraživanja i snimanja Marijanskog rova, najdubljeg mjesta na planeti

Kameron (58) na put do zone koja se nalazi na 11 kilometara dubine, u zapadnom Pacifiku, istočno i južno od Marijanskih ostrva, blizu ostrva Guam, krenuo je u nedjelju veče u specijalno dizajniranoj podmornici "Dipsi Čelendžer", a prethodno je bilo planirano da na morskom dnu provede najviše šest sati.

Kameron je ujedno i postavio neobičan rekord tako je što je tvitovao sa najdubljeg mjesta na zemlji. On je na Tviteru napisao da nikad nije bio bolji osjećaj dotaći dno i da jedva čeka da podijeli sa drugima ono što je vidio.

Slavnog režisera je na površini okeana dočekao tim ljekara, a za sada nema izvještaja o njegovom zdravstvenom stanju nakon ovog poduhvata, javio je AP.

Veličina Marijanskog rova teško može da se zamisli - 120 puta je veći od Velikog kanjona i oko 1,5 kilometara dublji od najvišeg planinskog vrha na svijetu Mont Everesta.

Prije Kamerona ovaj poduhvat su sproveli samo švajcarski inženjer Žak Pikar i američki pomorski oficir Don Volš, koji su 1960. proveli 20-ak minuta na najdubljoj tački na Zemlji, ali nisu uspjeli mnogo toga da vide jer je njihova podmornica pokupila suviše pijeska sa morskog dna.

Džejms Kameron je zaljubljenik okeanografije još od djetinjstva i već je 72 puta silazio na velike dubine, od toga 33 puta se spustio do olupine "Titanika" za potrebe svog filma iz 1997. godine.

Bonus video: