Kameronova podmornica uspješno završila probno ronjenje

Podmornica kojom će se američki režiser Džejms Kameron (James Cameron) spustiti do najdublje tačke na planeti uspješno je završila probno ronjenje bez ljudske posade.
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 15:25h

Kameron je za "National Geographic News" rekao da je njegova podmornica "Deepsea Challenger" u srijedu završila probno ronjenje na skoro sedam milja (11 kilometara) ispod površine mora.

Kameron planira da istraži i snimi dno Marijanske brazde, najdublju tačku Tihog okeana i ujedno najdublju tačku na svijetu, koja se nalazi oko 300 kilometara jugozapadno od pacifičkog ostrva Gvam.

Na toj dubini su ranije jedino bili švajcarski okeanograf Žak Pikar i američki marinac Don Volš, 1960. godine. Oni su na tom mjestu zadržali oko 20 minuta, a Kameron namjerava da u najvećim morskim dubinama provede šest sati.

Režiser filmova "Terminator", "Titanik" i "Avatar" već je početkom marta postavio novi svjetski rekord po dubini spuštanja u podmornici u koju može da stane jedan čovjek, kada se u Tihom okeanu spustio na dubinu od 8,2 kilometara.

Galerija

Bonus video: