Londonska Sahat kula će se zvati po kraljici Elizabeti

Naziv cijelog tornja na kom je Big Ben je ustvari "St. Stephen's Tower", iako ga većina jednostavno naziva - "Clock Tower"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 17:38h

Toranj na kojem se nalazi najpoznatiji londonski sat Big Ben bi najvjerovatnije trebao biti preimenovan u "Elizabeth Tower", po britanskoj kraljici Elizabeti II.

Zapadni toranj Vestminsterske palate 1860. godine je nazvan "Victoria Tower" (Viktorijin toranj), u čast kraljice Viktorije.

Izvorno ime građevine je - Kraljevski toranj.

Do preimenovanja tornja je došlo kako bi se i na taj način obilježila duga vladavina prethodne britanske kraljice, a vjerovatno će se isto dogoditi i sa Big Benom ili, bolje rečeno, sa tornjem na kojem se nalazi popularni časovnik, i to u čast aktuelne, kraljice Elizabete II.

Grupa parlamentaraca poziva na izglasavanje odluke da se toranj na kojem je Big Ben preimenuje u "Elizabeth Tower", u čast “dijamantnog jubileja” njene vladavine

Big Ben je naziv za veliki sat koji zvoni na istočnom kraju palate, iako je cijeli toranj prozvan Big Ben.

Naziv cijelog tornja je ustvari "St. Stephen's Tower", iako ga većina jednostavno naziva - "Clock Tower" (Sahat kula).

No, grupa parlamentaraca na čelu sa Tobajasom Elvudom poziva na izglasavanje odluke da se toranj na kojem je Big Ben preimenuje u "Elizabeth Tower", kako je rekao, u čast “dijamantnog jubileja” njene vladavine.

Galerija

Bonus video: