RASHLADIMO ZEMLJU

Kule za "izbjeljivanje oblaka"

Ugledni britanski inženjer Stiven Salter predložio je da na Farskim ostrvima budu izgrađene posebne kule za "izbjeljivanje oblaka", kao tehničko rješenje za globalno zagrijavanje i topljenje leda na Arktiku
21 pregleda 0 komentar(a)
24.02.2019. 12:40h

Naučnici su upozorili britansko ministarstvo za zaštitu životne sredine da postoji mogućnost oslobađanja velike količine metana u atmosferu, koja je inicirana otapanjem leda na Arktiku.

Riječ je, tvrde naučnici, o velikoj opasnosti za život na zemlji i upozoravaju da je moguće da će se za nekoliko godina led na Sjevernom polu potpuno topiti svakog septembra.

Upravo zbog toga inženjer Salter je smislio način kako da "rashladi" planetu i spasi život na njoj. Salter je pionir na polju rješavanja mnogih problema zagađivanja okoline i prvi je naučnik koji se pozabavio dobijenjem električne energije iz snage morskih talasa.

Na Farskim ostrvima planira da izgradi kule koje bi "usisavale" morsku vodu i ponovo je vraćale u atmosferu, tako je rashlađujući, piše BBC.

Prvobitna ideja ovog naučnika bila je izgradnja čitave flote brodova koji bi plovili okeanima i u vazduh izbacivali morsku vodu koja bi višak sunčeve toplote reflektovale nazad u svemir i tako održali idealnu temperaturu zemljine atmosfere. Video o tom projektu možete vidjeti ovdje.

Područje prekriveno ledom na Arktiku svakog ljeta je sve manje, s obzirom da su temperature vazduha i mora u posljednjih nekoliko godina drastično porasle.

Rast temperature mora doveo je do oslobađanja veće količine metana u vazduh. Ukoliko led na Arktiku potpuno nestane, količine metana u atmosferi, ali i na kopnu, drastično će porasti i dovesti do još većeg porasta temperature na zemlji. Prvi korak u sprječavanju katastrofe upravo je izgradnja kula na Farskim ostrvima, objašnjavaju naučnici.