Grčka porodica prodaje pehar pobjednika s prvih OI 1896.

Srebrni pehar koji je skromni grčki trkač Spiridon (Spiros) Louis dobio kao pobjednik maratona na prvim modernim Olimpijskim igrama, održanim 1896. u Atini, biće prodan na aukciji idućeg mjeseca u Londonu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 19:01h

Akcijska kuća Kristi (Christie's) danas je objavila da će Luisov unuk Spiros prodati krhki, 15 centimetara visok pehar, koji je njegova porodicaj čuvala punih 116 godina, a tokom II svjetskog rata ga je držala među nasadima paradajza kako bi ga spasila od pljačkaša.

U Kristiju vrijednost pehara, koji je izradio francuski filolog Mišel Brel, prijatelj osnivača modernih Olimpijskih igara Pjera de Kubertena, procjenjuje između 120 i 160.000 funti.

Prodaja pehara najavljena je kao vrhunac aukcije koja će se održati 16. aprila, samo tri mjeseca prije početka londonskih Olimpijskih igara, na kojoj će biti ponuđeni originalni posteri i baklje sa dosadašnjih Igara.

"To je vjerovatno jedna od najuzbudljivijih olimpijskih uspomena koje smo ikad vidjeli", rekla je Nikolet Tomkinson, stručnjak Kristija za postere.

"Ovaj predmet je poput ikone. Želite li nešto što vas podsjeća na Olimpijske igre, ovo je najvrednija stvar koju možete imati", dodala je.

Međunarodni olimpijski odbor u Lozani u Švajcarskoj ima repliku ovog pehara.

Spiridon Luis, pobjednik maratona na prvim modernim Olimpijskim igrama, održanim 1896. u Atini

Bonus video: