Siromašno selo u Španiji gaji marihuanu da bi vratili dugove

Malo katalonsko selo otvara nova radna mjesta na plantaži kanabisa, u nadi da će uspjeti da vrati veliki dug
258 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 18:07h

Špansko selo Raskuera, poznato po maslinama, bademima i kozama, zbog duga od 1,3 miliona eura će preći na sadnju i gajenje - marihuane.

Maleno katalonsko selo iznajmilo je sedam hektara zemlje udruženju korisnika kanabisa iz obližnje Barselone i za to će godišnje dobijati 650.000 eura.

"Posao je legalan, stvoriće 40 novih radnih mjesta i izbaviće nas od dugova" objasnio je načelnik, a članovi lokalnog parlamenta su na kraju popustili i pristali.

Važno je da se radi

Na žestokoj javnoj raspravi neki su mještani upozoravali da Raskuera može da postane novi raj za narkomane. Dio je smatrao da će zbog nove poljoprivredne kulture postati predmetom sprdnje ostatka Katalonije.

"Nisam pušio od vojske, ali odmah bih se zaposlio na plantaži. Tražim bilo kakav posao već dvije godine", izjavio je jedan mještanin.

Sadiće i repu

Opština sa devet stotina stanovnika ipak je potpisala ugovor.

"Sve je u skladu sa zakonom, provjerio sam. Biljke su isključivo za članove udruženja, a to nije jedina kultura koju će uzgajati", rekao je načelnik Bernat Pelisa. Zadruga će, dodao je, saditi i žitarice i šećernu repu. Kako tvrdi advokat sela, iako je riječ o osjetljivom pitanju, gajenje za vlastite potrebe nije ilegalno.

Nakon udruženja korisnika kanabisa iz Barselone (5000 članova), seoskom parlamentu se javilo još jedno udruženje korisnika, njih 7000, želeći da sklope sličan ugovor o zakupu zemljišta na kojem bi se za njihove potrebe gajilo još marihuane.

Bonus video: