osam puta veće

U doba dinosuarusa i buve su bile džinovske

U doba dinosaurusa čak su i buve bile ogromne u poređenju sa svojim minijaturnim potomcima -bile su velike i do 25 milimetara, objavili su danas naučnici u časopisu Nejčr (Nature).
180 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 22:04h

Novi fosili pronađeni u Kini ukazuju da su najstarije buve - od prije 125 do prije 165 miliona godina - imale nesrazmjerno veliku i oštru rilicu koja im je omogućavala da ubadaju svoje džinovske domaćine, naveli su Dijing Huang s Instituta za geologiju i paleontologiju u Nandžingu i drugi istraživači.

Te davnašnje buve bile su i do osam puta veće nego današnje.

"To je zvijer", rekao je koautor studije Majk Engel, etimolog s prirodnjačkog muzeja na Univerzitetu Kanzas.

Engel je rekao da nije samo veličina tih buva impresivna, već i rilica kojom su mogle da ubadaju neke dinosauruse i da im sisaju krv.

One su poput "testere" i "oružja", rekao je Engel dodajući da su te "buve bile baš opremljene da buše".

Iako su prastare buve bile velike, imale su manu u poređenju s današnjim pošto im noge nisu bile razvijene, rekao je Huang i dodao da su u toku evolucije, buve prešle s gmizanja na skakanje.

"Srećom po kopnene životinje u mezozoiku, ove velike pljosnate buve nisu imale strahovite mogućnosti skakanja ovih današnjih buva", rekao je Džo Hanibal s klivlendskog Muzeja prirodne istorije, koji nije učestvovao u istraživanju, ali je ocijenio da je ono korisno i zanimljivo.

Huang je rekao da su fosili gigantskih buva nađeni pukom srećom.

Prvo je jedan našao na kineskom tržištu fosila i to spomenuo nekome u hotelu u kojem je odsjedao.

Potom mu je drugi gost pokazao fotografiju drugih fosilizovanih buva, navodeći da su pronađeni na sjeveroistoku Kine na mjestu poznatom po velikom broju fosilnih ostataka od prije 165 miliona godina.

Galerija