Pronađeno mjesto gdje počiva posljednji vladar Inka?

Tokom španskog osvajanja Atahualpa je zarobljen u današnjem Peruu. Španci su pokušali da ga natjeraju da se pokrsti i potom su ga pogubili davljenjem
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 11:42h

Ekvadorski stručnjaci tvrde da su riješili vjekovnu misteriju i tačno locirali mjesto gdje je sahranjen posljednji vladar Inka Atahualpa.

Imperija Inka se u XV i XVI veku prostirala duž većeg dijela Anda u Južnoj Americi, od današnje Bolivije i Perua do Argentine, Čilea, Ekvadora i Kolumbije. U njoj su živjele brojne etničke grupe sa različitim jezicima, gradovima, hramovima, terasama i tvrđavama.

Atahualpa bio je posljednji vladar svoje dinastije. Tokom španskog osvajanja zarobljen je u današnjem Peruu. Španci su pokušali da ga natjeraju da se pokrsti i potom su ga pogubili davljenjem. Mjesto gdje je sahranjen do danas je misterija. Poslije njegove smrti 1533. carstvo Inka je počelo da se raspada.

Ove godine, ekvadorski Institut za kulturno nasljeđe počeo je sa radom na jednom udaljenom arheološkom nalazištu na istoku Anda za koje se vjeruje da je mjesto gdje je sahranjen Atahualpa.

Ekvadorska istoričarka Tamara Estupinan pronašla je ostatke masivnog kompleksa koji se nalazi na litici na visini od 1.020 metara. Estupinan je još u junu 2010. godine našla ovo nalazište visoko u Andima u blizini kojeg se nalazi jedna mala farma i mjesto gde se gaje pjetlovi za borbe.

Nalazište se nalazi u oblasti Sigčos, 45 milja južno od Kita. Estupinan tvrdi da je tu pronašla kompleks zidova, akvadukta i obrađenih kamenih blokova koji se nalaze unutar mjesta koje se zove Mačaja - što na kečua jeziku znači "mjesto za sahranu".

"Riječ je po spomeniku iz poznog vremena Inka sa nekoliko pravougaonih soba koje su izgrađene oko trapezoidnog trga", rekla je ona AFP-u.

Arheolog Tamara Brej sa Univerziteta u Mičigenu, koja radi sa Estupinanovom potvrdila je da je riječ o nalazištu iz perioda Inka i da je nalazište "fenomenalno očuvano i naučno veoma značajno".

Direktor Francuskog instituta za andske studije Žorž Lomn kaže da otkriće potvrđuje da su Inke bile aktivne i prisutne kako u nizijama tako i na visoravnima Anda.

"Malki-Mačaj je dio pograničnog kompleksa u kome se nalazi i laguna Kilotoa i oblast pod imenom Pudžili", objasnio je on. "Sve to je pripadalo Atahuapli. To je bilo njegovo kraljevsko dobro", dodao je Lomn.

Estupinan je uvjerena da je Malki Mačaj mjesto gdje je Atahualpa sahranjen. Prema njenim riječima, njegove ostatke sluge odnijele su u Sigčos kako bi ga sahranile na mjestu koje je bilo jedno od posljednjih uporišta Inka u borbi protiv konkistadora.

Bonus video: