Roditelji izbjegavaju da čitaju djeci Crvenkapu ili Ivicu i Maricu

Priča o Zlatokosi podstiče na krađu, a Pepeljuga prevaziđena domaćica, rezultat je istraživanja u Velikoj Britaniji
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 18:04h

Prizor vuka koji proždire baku ili roditelja koji napuštaju djecu u šumi rasplakao bi mališane, stav je velikog broja roditelja koji zbog toga izbjegavaju neke od nekada najpopularnijih bajki. Priča o Zlatokosi podstiče na krađu, a Pepeljuga prevaziđena domaćica, rezultat je britanske studije, prenosi RTS.

Generacije djece odrasle su slušajući, čitajući i gledajući Ivicu i Maricu, Crvenkapu, Snežanu i sedam patuljaka, Pepeljugu... Danas, međutim, mnogi roditelji izbjegavaju da ih čitaju svojim mališanima, smatrajući da sadrže previše strašnih i „neprimjerenih” opisa.

Istraživanje TV kanala Watch, pokazalo je da svaki peti roditelj ne želi da svom djetetu čita tradicionalne bajke dok ne napuni barem pet godina, i da radije bira neku savremeniju pripovijetku.

Čak 50 odsto ispitanika je reklo da ne bi nikada čitalo svom djetetu Crvenkapu, ni Ivicu i Maricu jer bi ga rasplakao prizor vuka koji proždire baku, odnosno roditelja koji napuštaju djecu u šumi.

"Pepeljuga" forsira imidž žene-domaćice

Roditelji izbjegavaju da čitaju pojedine bajke, jer ih smatraju nepodobnim. U ovu kategoriju spada, na primjer, i bajka o Zlatokosi i tri medvjeda jer navodno podstiče na krađu.

Dobar dio ispitanika smatra da termin patuljak u bajci o Snežani i sedam patuljaka nije društveno prihvatljiv

Za gotovo 52 odsto roditelja, Pepeljugi više nije mjesto među pričama za laku noć, jer se u njoj forsira prevaziđeni imidž žene-domaćice.

Dobar dio ispitanika smatra, takođe, da termin patuljak u bajci o Snežani i sedam patuljaka nije društveno prihvatljiv.

„Odrasli su u stanju da razumiju nevinost bajki, ali bi petogodišnje dijete bujne mašte moglo priču da shvati doslovno”, izjavio je listu Daily Mail autor studije Stiv Hornsi.

Bonus video: