KRALJEVSKO VJENČANJE 19. MAJA

Kraljica i zvanično blagoslovila unukov brak sa glumicom

Prema britanskom zakonu, prvih šest u liniji za nasljeđivanje prestola moraju da dobiju kraljičinu dozvolu za vjenčanje
0 komentar(a)
Kraljevsko vjenčanje, Foto: Reuters
Kraljevsko vjenčanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 23:17h

Britanska kraljica Elizabeta Druga i zvanično je dala svoj „blagoslov“ da se princ Hari vjenča sa Amerikankom Megan Markl.

Bakingemska palata je objavila fotografiju rukom pisanog dokumenta u kojem kraljica daje svoj pristanak za vjenčanje, prenosi Tanjug.

Na dokumentu lijevo od teksta nalazi se crveni zmaj, simbol Velsa, a desno ruža, nacionalni cvijet SAD.

Prema britanskom zakonu, prvih šest u liniji za nasljeđivanje prestola moraju da dobiju kraljičinu dozvolu za vjenčanje, navodi AP.

Vjenčanje princa Harija i Megan Markl zakazano je za 19. maj.

Prema nekim procjenama, svadba će koštati više od 500.000 funti, piše CNN.

Na svadbu je pozvano oko šest stotina gostiju, dok će proslavu moći da posmatra 2.640 „običnih građana“.

Vjenčanje će biti održano u kapeli Svetog Đorđa u Vindzorskom dvorcu, koja može da primi oko osamsto ljudi.

Najavljena su dva prijema – na jednom će kraljevski par primiti sve goste, dok će kasnije tog dana biti organizovana privatna proslava za skoro dvjesta gostiju, čiji će domaćin biti princ Čarls, otac princa Harija.

Na vjenčanju će govoriti poglavar Episkopalne crkve Majkl Brus Kari, saopštila je Kesingtonska palata.

U prodavnicama i lokalima u Vindzoru uveliko teku pripreme kako bi se Britanija ostatku svijeta prikazala u najboljem svjetlu, a lokalni Savjet okruga Vindzor pozvao je ljude da što pre naprave planove ukoliko žele da se pridruže proslavi na „veliki dan“.

Kako bi obezbijedio da posjetioci budu u potpunosti spremni za vjenčanje, vindzorski Savjet objavio je plan u kojem daje smjernice o planovima za putovanje, smještaju i izboru mjesta za gledanje vjenčanja.

Očekuje se da će oko sto hiljada ljudi iz cijelog svijeta doći u Vindzor kako bi posmatrali kraljevsko vjenčanje, prenio je Skaj njuz.

Prodavnice širom Vindzora snabdjele su se kako bi zadovoljile „svačiji apetit“, pa su tako prepune robe svih vrsta.

U pekari „Hajdi“, koja je u sastavu robne kuće „Danijels“, prave minijaturne svadbene torte sa ukusima koje su izabrali princ Hari i njegova vjerenica.

Ta robna kuća je otvorena pre čak sto godina, a sada je pojačala proizvodnju torti, nakon što je pozvana da služi hranu tokom ceremonije vjenčanja.

Turistički vodič kroz Britaniju procjenjuje da bi venčanje moglo donijeti više od osamdeset miliona funti nacionalnoj ekonomiji i da podsticaj lokalnom turizmu.