MRTVA TRKA

Nepalac Čandra Bahadur Dangi najniži čovjek na svijetu?

Za sada titulu najnižeg živog čovjeka drži Filipinac Džunrej Balaving sa 59,93 centimetara
0 komentar(a)
25.02.2019. 00:35h

Stručnjaci koji provjeravaju kriterijume za Ginisovu knjigu rekorda uskoro će utvrditi da li je Nepalac Čandra Bahadur Dangi zaista najniži čovjek koji je ikada živio.

Dangi (72), koji ima svega 12 kilograma, tvrdi da je visok svega 56 centimetara.

Stručnjaci će uskoro doputovati u njegovo selo da bi potvrdili te navode. Za sada titulu najnižeg živog čovjeka drži Filipinac Džunrej Balaving sa 59,93 centimetara.

Ako se ispostavi tačnim ono što Dangi tvrdi, on će oboriti rekord Indijca Gula Muhameda, koji važi za najnižeg čovkeka ikada, a koji je bio visok 57 centimetara kada je preminuo 1997. godine.

Rado bi putovao

Priznanje bi bilo nadoknada za godine koje sam proveo živkeći sa poteškoćama koje je donijela ova kletva, rekao je Dangi agenciji AFP. "Stvari će sada biti bolje. Nadam se da ću postati poznat širom svijeta", dodao je on.

"Ja sam nizak od rođenja, zbog toga nisam mogao da nađem ženu i oženim se. Sada u ovim godinama nemam više želju da se oženim", rakao je starac koji je u dvanaestoj godini ostao siroče zajedno sa petoricom braće normalnog rasta.

Dodao je da sada želi da putuje i upozna strane zemlje i kulture.

Nije poznat razlog njegovog niskog rasta, ali je većina onih koji su ponijeli titulu najnižeg čovjeka bolovala od primordijalnog patuljastog rasta, vrlo rijetkog poremećaja za koji nema adekvatnog lijeka, a koja se javlja već u fetusnom razvoju.

Na proslavi praznika Surunga ljudi su čekali u redu da pozdrave Dangija i slikaju se sa njim