Svjetski rekordi od prodaje imovine Rokfelera u Njujorku

"Kristiz" kaže da prodato više od 1.500 predmeta, a najvišu cijenu je postiglo sedam umjetničkih dela, uključujući porcelanski servis i labudove-mamce
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2018. 09:04h

Dvadesetdva svjetska rekorda su postavljena na aukciji firme "Kristiz" (Christie's) u Njujorku, uključujući i 832 miliona ukupnog prihoda od samo jedne prodaje - prodaje privatne zbirke umjetničkih djela i drugog blaga Pegi i Dejvida Rokfelera.

Rođaci to dvoje pokojnika su te predmete prodali u dobrotvorne svrhe.

Konačni finansijski rezultat prodaje održane u petak, dvostruko je veći od dotadašnjeg rekorda od 484 miliona dolara iz 2009. godine, kada je u Parizu prodato imanje modnog kreatora Iva Sen Lorana.

"Kristiz" kaže da je u petak prodato više od 1.500 predmeta, a najvišu cijenu je postiglo sedam umjetničkih dela, uključujući porcelanski servis i labudove-mamce.

Premija je bila Pikasova slika nage djevojke s korpom cvijeća, koja je otišla za 115 miliona dolara.

Moneovo platno s njemu omiljenim lokvannjima prodato je za 84 miliona dolara, što je rekordna cijena za neku od slika tog umjetnika.

Matisovo ulje koje prikazuje ženu u turskom haremu donijelo je rekordnih 80,8 miliona dolara, što je skoro dvostruko više od najviše cijene ranije plaćene za neku njegovu sliku.

Servis za desert iz Sevra od 256 komada, koji je naručio još Napoleon Bonaparta, prodat za 1,8 miliona dolara što je svjetski rekord za porcelan iz 19. vijeka.

Pegi Rokfeler je umrla 1996. godine, a Dejvid Rokfeler 2017. godine, kao posljednji preživjeli unuk naftnog magnata Džona D. Rokfelera.

Galerija

Bonus video: