Čudovište iz rijeke Jokulsa, snimak koji je zaintrigirao svijet

Tajanstvena pojava u islandskoj rijeci ubrzo je postala medijska senzacija, koja je oživjela zaboravljenu legendu, staru čak 7 vjekova, o čudovišnom crvu iz jezera Lagarfljot
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 18:04h

Nešto nalik gigantskoj zmiji snimljeno je prošle nedjelje kako se probija kroz zaleđenu rijeku Jolkusa, u dolilini Fljotsdal na Islandu. Ubrzo nakon toga, intrigantni snimak koji je napravio lokalac pod imenom Hjortur Kjerulf objavila je i islandska nacionalna televizija "RUV", piše britanski "Telegraph".

Tajanstvena pojava u islandskoj rijeci ubrzo je postala medijska senzacija, koja je oživjela jednu zaboravljenu legendu, staru čak sedam vjekova (a islandska mitologija je jedna od najbogatijih u Evropi), o čudovišnom crvu iz jezera Lagarfljot.

Pominjanje ove vodene nemani (koja je svojevrstan pandan znatno popularnijoj, škotskoj legendi o čudovištu iz Loh Nesa) u islandskom folkloru može se pratiti unatrag do godine 1345., kada se prvi put pominje u islandskim Analima.

Prema legendi, jedan čovjek je na crva navukao zlatni prsten da bi se, kako crv raste, uvećala i količina plemenitog metala.

Pominjanje ove vodene nemani (koja je svojevrstan pandan znatno popularnijoj legendi o čudovištu iz Loh Nesa) u islandskom folkloru može se pratiti unatrag do godine 1345.

Kada se vlasnik prstena nakon izvjesnog vremena vratio da pokupi uvećani prsten, zaprepastio se ugledavši da je crv enormno narastao, dok je prsten ostao iste veličine.

Uplašivši se prokletstva, čovjek je bacio i prsten i crva u jezero Lagarfljot. Tamo je crv nastavio da raste, na koncu se pretvorivši u vodenu neman.

Međutim, snimak (sad već dostupan i na sajtu "YouTube") je isuviše kratak i nedovoljno jasan da bi razuvjerio skeptike, koji tvrde da "zmijoliko čudovište" nije ništa drugo do komad stare ribarske mreže, koji "gmiže" kroz vijugavi kanal otopljenog leda rijeke Jolkusa.

Da li snimak, koji je zaintrigirao mahom sve koji su ga vidjeli, predstavlja strašno vodeno čudovište ili pak samo odbačenu gomilu dotrajale mreže za ribarenje, ostavljamo vam da prosudite sami.

Bonus video: