Austrijski skajdajver planira da skoči sa "ivice svemira"

Na sebi će imati astronautsko odijelo koje može da izdrži temperaturu do -70 stepeni Celzijusa, kao i rezervoare sa kiseonikom
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 11:22h

Austrijanac Feliks Baumgartner (42) planira da skoči iz balona sa "ivice svemira" (oko 37 kilometara). Tim skokom postaviće novi svjetski rekor u ekstremnom sportu nazvanom "skajdajving" ili skakanje sa što veće visine, sa padobranom koji se otvara što bliže Zemlji.

Baumgartner bi u roku od 35 sekundi trebalo da probije zvučni zid, skok će trajati oko 10 minuta, a maksimalna brzina koju bi trebalo da dostigne će biti 1.110 km/h.

Na sebi će imati astronautsko odijelo koje može da izdrži temperaturu do -70 stepeni Celzijusa, kao i rezervoare sa kiseonikom. Padobran bi trebalo da otvori na kilometar i po iznad površine Zemlje.

Rekord u skok sa najveće visine Džo Kitinger, pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva

Za skok ga priprema čitav tim, a pravnu dozvolu je već dobio. Skok bi trebalo da bude izveden u avgustu iznad Nju Meksika.

Baumgartner, koji je bivši pilot helikoptera, nada se da će postaviti četiri svjetska rekorda: slobodni pad sa najveće visine, najviši let u balonu sa ljudskom posadom, najveći pređeni put u slobodnom padu i najbrži slobodan pad.

Rekord u skok sa najveće visine Džo Kitinger, pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva. On je 1960. godine skočio iz balona na visini od 31.000 metara.

Bonus video: