Pronađeni audiozapisi glasa Ota fon Bizmarka

Bizmarkov glas snimio je Njemac Adelbert Teodor Edvard Vangeman, koji je bio pomoćnik Tomasa Edisona na projektu izrade fonografa dostupnih široj javnosti
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 08:43h

U jednom sanduku u laboratoriji Tomasa Edisona u mjestu Vest Orindž u američkoj državi Nju Džersi pronađeni su jedini poznati audiozapisi glasa prvog njemačkog kancelara, Ota fon Bizmarka.

Snimci, koji su od javnosti bili skriveni duže od jednog vijeka, snimljeni su na voštanom cilindričnom fonografu.

Bizmarkov glas snimio je Njemac Adelbert Teodor Edvard Vangeman, koji je bio Edisonov pomoćnik na projektu izrade fonografa dostupnih široj javnosti.

Snimci su dio "otkrivenog blaga" tonskih zapisa koje je Vangeman napravio tokom dvogodišnje evropske turneje, na koju ga je Edison poslao davne 1889. godine.

On je posjetio 74-godišnjeg Bizmarka u zamku u Fridrihsruhu u oktobru 1889. godine, gdje je tadašnjem njemačkom kancelaru puštao snimke koje je snimio u Parizu i Berlinu.

Na insistiranje svoje supruge, Bizmark se saglasio da bude snimljen i sačuvan za potomstvo.

Bizmark je, na opšte iznenađenje zbog politike tog vremena i nakon manje od dvije decenije od franusko-pruskog rata, odlučio da recituje - Marseljezu

On je na opšte iznenađenje, zbog politike tog vremena i nakon manje od dvije decenije od franusko-pruskog rata, odlučio da recituje francusku nacionalnu himnu - Marseljezu.

Bizmark je, takođe snimljen kako recituje poeziju na engleskom, latinskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Bizmarkovi snimci bili su među više desetina voštanih cilindara uskladištenih u jednom drvenom sanduku u Edisonovoj laboratoriji, koja je sada preuređena u Nacionalni istorijski park Tomas Edison.

Na ostalim cilindrima nalaze se, kako se smatra, prvi snimci djela Frederika Šopena, kao i nekih poznatijih njemačkih i mađarskih pjevača i pijanista.

Britanski dnevnik Dejli Telegraf navodi da iako je sanduk otkriven 1957. godine, a sadržaj je bio nepoznat do prošle godine, kad je kustos muzeja Džeri Fabris konvertovao sadržaj cilindara u audiozapis.

Direktor Fondacije "Oto fon Bizmark" u Fridrihsruhu, Ulrih Lapenkiper, koji je znao za Vangemanove snimke ali je mislio da su izgubljeni, otkriće je nazvao "senzacionalnim".

Galerija

Bonus video: