Ženama treba više vremena, ali su vještije u parkiranju

Nestrpljivi muškarci često propuštaju moguća mjesta jer voze prebrzo kroz parking. Ženski stil je sporiji, pa bolje uočavaju da li je mjesto prazno ili neki vozač napušta parking
1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 18:09h

Uprkos ustaljenom mišljenju da parkiranje automobila treba prepustiti muškarcima, novo istraživanje pokazuje da ženama, doduše, treba više vremena, ali su generalno vještije u tome.

Tako je dokazano da kada je parkiranje u pitanju, zaista postoje razlike među polovima, ali onakve kakve je malo ko mogao očekivati.

Većina muških vozača to nikada neće prihvatiti, ali je na osnovu novog istraživanja utvrđeno da su žene bolje u parkiranju nego muškarci. Iako im je za tu radnju potrebno više vremena, bolje su u pronalaženju slobodnih mjesta i centralnije pozicioniraju automobile nego muškarci, piše The Independent.

Istraživanje je sprovedeno na 2500 vozača, analizom snimaka nadzornih kamera na parkingu. Stručnjaci su ocjenjivali različite elemente njihovog umijeća parkiranja, a maksimalan zbir bodova bio je 20. Žene su u prosjeku osvojile 13,4 poena, a muškarci 12,3.

Takav ishod nisu očekivale ni žene vozači, jer samo 18 odsto njih je prije izlaska na test smatralo da se bolje parkira od muškaraca.

Muškarci brže voze kroz parking

Prvo ocjenjivane vještina bila je sposobnost pronalaženja slobodnih mjesta. Pokazalo se da nestrpljivi muškarci često propuštaju moguća mjesta jer voze prebrzo kroz parking.

Ženski stil je sporiji, što znači da bolje uočavaju da li je mjesto prazno ili neki vozač upravo napušta parking

Ženski stil je sporiji, što znači da bolje uočavaju da li je mjesto prazno ili neki vozač upravo napušta parking.

Sljedeća disciplina bila je parkiranje. Oko 39 odsto žena odabralo je parkiranje unazad (što je najbolji način), za razliku od 28 odsto muškaraca. Muškarci manje teže savršenstvu – svega 29 odsto je popravljalo poziciju automobila nakon što su se parkirali, za razliku od 56 odsto žena. Rezultat je to da su automobili žena bili u znatno većem broju slučajeva parkirani na centralnoj poziciji.

Ipak, muškarci su brži. Žene vozači su parkirale u prosjeku za 21 sekundu, dok je vozačima trebalo 16 sekundi. Tako su istraživači došli do zaključka da prosječna žena provede 12 dana života parkirajući se, u muškarci tri manje.

Istraživanje je pokazalo i da muškarci vole da se prave važni dok voze pripadnice ljepšeg pola: često se guraju u usko parkirno mjesto, čak i kada je u blizini veće i prostranije.

Galerija

Bonus video: