jeste li znali?

(Ne)poznata istorija: Pijesak iz Čanja nošen Titu na Brione

Obala prosto mami da se na nju pristane sa otvorenog mora', kaže Zoran Zec
98 pregleda 0 komentar(a)
Čanj, Foto: Anto Baković
Čanj, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 27.01.2012. 11:28h

Malo je poznato da se pijesak sa plaže u Čanju prenosio na Brione za potrebe "ljetnjeg vrhovnog štaba" Josipa Broza Tita, piše portal sutomore-info.

Veliki vođa revolucije valjda je znao da je na tom istom pijesku 1937. godine pohapšeno 240 Crnogoraca pred brodom 'Barselona' kojim su krenuli u Španski građanski rat, napominje portal.

Logičan istorijski slijed htio je da u zlatno doba socijalizma ista biserna obala bude omiljeno odmaralište radničke klase...

''Vjerovatno nema gosta koji je posjetio Čanj, a zaboravio čuvene brodove 'Gusar' ili 'Krisantu'"

"''Čanj je jedna od najljepših plaža naše obale, blizu je čuvene Kraljičine plaže i važi za turističko naselje koje već u maju, prvo otvara vrata sezone. To je mjesto odavno poznato po nekoliko dobrih restorana, a u posljednje vrijeme i po školi ronjenja, ribolovu i podvodnim aktivnostima koje bi mogli biti naša turistička lična karta'', priča Zoran.

U Čanju je tokom ljetnje turističke sezone najviše gostiju iz Srbije, sa kojima su žitelji ovog primorskog mjesta izgradili tradicionalno dobre odnose. Čanj je poznat i po turističkim brodovima koji imaju višedecenijsku tradiciju.

''Vjerovatno nema gosta koji je posjetio Čanj, a zaboravio čuvene brodove 'Gusar' ili 'Krisantu', ili nekadašnju 'Mariju'. Obala prosto mami da se na nju pristane sa otvorenog mora'', kaže Zec.

On smatra da je glavni projekat koji Čanj godinama čeka izgradnja pristaništa koje bi privuklo mnoge jahte i brodove da svrate u jedinstveni zaliv opasan visokim planinama. A prema riječima mlađih gostiju ovog primorskog mjesta barske rivijere malo je noćnog provoda u Čanju, ali je zato Sutomore blizu za sve one koji žele da se provode do ranih jutarnjih časova.