Češanje članka je, ipak, najugodnije

Profesor Frensis Mekgloun, član Međunarodnog foruma za proučavanje svraba je rekao kako je neobično da leđa nisu izglasana kao najugodnije mjesto za češanje
0 komentar(a)
Noge, članci, Foto: Telegraph
Noge, članci, Foto: Telegraph
Ažurirano: 23.01.2012. 21:28h

Istraživači koji su ispitivali fenomen svraba tvrde da češanje članka proizvodi ugodniji osjećaj od češanja bilo kog drugog dijela ljudskog tijela.

Istraživanje je obuhvatilo volontere dobi od 22 do 59 godina koji su nadraživali djelove tijela vlatima trave koja iritira kožu i izaziva svrab.

Studija je objavljena u Britanskom žurnalu za dermatologiju.

Volonteri su zamoljeni da biljkom nadraže podlaktice, članke i dio leđa koji mogu dohvatiti i da, nakon toga, opišu svrab.

Za to vrijeme im je bilo zabranjeno češanje tih dijelova tijela. Zatim su ih istraživači laboratorijskom četkom nadražili po istim mjestima i dozvoljeno im je da se počešu.

Potom su ih zamolili da opišu koje češanje im je bilo najugodnije. Većina se složila da je to bilo češanje članka.

Prof. Mekgloun kaže da je moguće kako nam je češanje članaka najugodnije zato što se na stopalima nakuplja najviše bakterija, a njih uklanjamo upravo - češanjem

Profesor Frensis Mekgloun, član Međunarodnog foruma za proučavanje svraba je rekao kako je neobično da leđa nisu izglasana kao najugodnije mjesto za češanje.

"Vrlo je zanimljivo da je najbolji ugođaj došao od češanja članka, jer većina ljudi uvijek traži da ih neko počeše po leđima kako bi otklonili stres", rekao je Mekgloun, a prenosi britanski Telegraf.

Profesor Mekgloun dodaje kako je sasvim moguće da nam je češanje članka najugodnije zato što se na stopalima nakuplja najviše bakterija, a njih uklanjamo upravo - češanjem.

Bonus video: