Top 10 najnezgodnijih dječjih pitanja

Studija je pokazala da trećina roditelja aktivno traga za tačnim odgovorom na pitanje svog djeteta, iako većina priznaje da ili izmisle odgovor ili problem prebace drugom roditelju
0 komentar(a)
Djeca, Foto: Flickr
Djeca, Foto: Flickr
Ažurirano: 19.01.2012. 14:26h

Variraju od jednostavnih - "da li bi ajkula mogla da pobijedi dinosaurusa", preko problematičnijih - "zašto je nebo plavo", do gotovo nemogućih - "koliko je teška Zemlja".

Djeca svakodnevno bombarduju svoje roditelje pitanjima o svim mogućim temama i jedno istraživanje izdvojilo je 10 pitanja kojih se odrasli najviše plaše.

Četvrtina britanskih roditelja često je zbunjena dječjim pitanjima na temu nauke i matematike. Njih 26 odsto misli da njihova djeca znaju više o matematici i nauci od njih, a više od polovine roditelja užasava se pitanja na koja ne mogu da pruže tačan odgovor.

26% roditelja misli da njihova djeca znaju više o matematici i nauci od njih, a više od polovine užasava se pitanja na koja nemaju tačan odgovor

Studija, koju prenosi Rojters, pokazala je i da trećina roditelja aktivno traga za tačnim odgovorom na pitanje svog djeteta, iako većina priznaje da ili izmisle odgovor ili problem prebace drugom roditelju.

Istraživanje, u kome je učestvovalo 2.000 roditelja djece uzrasta od 5 do 16 godina, pokazalo je i da mnogi roditelji vjeruju da su obrazovni TV programi razlog toliko interesovanja njihovih potomaka za nauku i matematiku.

Mnogi ispitani roditelji izjavili su da bi voljeli da su se više interesovali za matematiku i nauku u školi, a 10 procenata majki reklo je da je njihovo ograničeno poznavanje ovih problema posljedica nedostatka podrške i ohrabrenja dok su išle u školu.

Istraživanje je urađeno za sajam mladih naučnika i inženjera koji se održava u Birmingemu od 15. do 17. marta.

Dakle, Top 10:

1. Zašto se mjesec ponekad pojavi i po danu?

2. Zašto je nebo plavo?

3. Da li ćemo ikad otkriti vanzemaljce?

4. Koliko je teška Zemlja?

5. Kako avioni ostanu u vazduhu?

6. Zašto je voda mokra?

7. Kako da rješavam razlomke?

8. Gdje odlaze ptice/pčele preko zime?

9. Kako nastaje duga?

10. Zašto na zemlji postoje različite vremenske zone?

Bonus video: