Pomračenje "Wikipedije" i panika oko domaćih zadataka

Navedenim primjerom je pokazano na koji način i u kolikoj mjeri bi aktiviranje zakona SOPA i PIPA naštetilo cijeloj mlađoj generaciji
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 12:25h

"Wikipedia" je u srijedu imala znatno veću posjetu nego inače, a razlog za to je njen zamračeni sajt, koji niste mogli da pretražujete zbog protesta protiv 'antipiratskih' zakonskih prijedloga u SAD, prenosi hrvatski portal Netokracija.

Naime, "Wikipedia" je bila jedna od desetak hiljada internet stranica koje su ‘obukle’ crnu boju i bile neupotrebljive, u znak bunta protiv nepopularnih SOPA i PIPA, za što se američke vlasti optužuju da time žele cenzurisati sadržaje na globalnoj mreži.

Servis "Zscaler" uporedio je brojke posjete od prethodne srijede i one jučerašnje, i došao do podatka o znatno većoj posjećenosti.

Slučaj "Wikipedije" je, međutim, u odnosu na druge ‘zamračene’ stranice u srijedu - posebno zanimljiv.

Naime, stvorio se posebno velik 'hype', s obzirom da su "Twitter" i "Facebook" bili prepuni objava, mahom američkih tinejdžera, koji nisu znali što je s "Wikipedijom".

Stvorio se velik 'hype', s obzirom da su "Twitter" i "Facebook" bili prepuni objava, mahom tinejdžera, koji nisu znali što je s "Wikipedijom" i kako bez nje uraditi domaći

Ako biste ukucali pojmove ‘homework’ (domaći zadatak) i ‘Wikipedia’ u pretraživač, imali bi što i da vidite – sveopšta panika oko izrade domaćih zadataka!

Ironično, baš je to pokazalo koliko ljudi zavise od "Wikipedije", kao i na koji način i u kolikoj mjeri bi aktiviranje pomenutih zakona naštetilo cijeloj mlađoj (a, bogme, i onoj starijoj) generaciji.

"Wikipedia", na sveopšte zadovoljstvo, opet radi normalno, a SOPA/PIPA prijedlozi zakona su stavljeni na čekanje do daljnjeg, nakon što su neki kongresmeni deklarisali promjenu mišljenja.

Čak je i sam američki predsjednik, Barak Obama, negativno reagovao na prijedloge zakona.

Galerija

Bonus video: