Chelonoidis becki

Kornjače koje su inspirisale Čarlsa Darvina pronađene nakon 150 godina

Za te kornjače vjerovalo se da su nestale, ali naučnici smatraju da je moguće da su neke jedinke te vrste još žive
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 16:03h

Naučnici sa Univerziteta u Misisipiju otkrili su džinovske kornjače "Chelonoidis becki" koje žive na ostrvima Galapagos, a koje vjerovatno pripadaju onoj vrsti kornjača koje su inspirisale Čarlsa Darvina da zasnuje svoju teoriju evolucije.

Istraživači su kod džinovskih kornjača koje nastanjuju ostrvo Izabela, koje pripada Galapagosu, otkrili sličnosti u otiscima nogu i DNK sa kornjačama "Chelonoidis elephantopus", koje su Darvinu pomogle pri stvaranju teorije evolucije.

Za te kornjače vjerovalo se da su nestale, ali naučnici smatraju da je moguće da su neke jedinke te vrste još žive.

“Koliko je nama poznato ovo je prvi izvještaj o pronalasku životinjskih vrsta putem genetskih tragova u njihovim hibridnim potomstvima”, kaže dr Rajan Gerik sa Univerziteta Misisipi.

Tokom svog putovanja na Galapagos 1835. godine Čarls Darvin je primito da se oklopi kornjača razlikuju od ostrva do ostrva.

Oklop kornjače "Chelonoidis elephantopus" je bio u obliku sjedla, dok su kornjače na drugim ostrvima imale oklop u obliku kupole.

Upravo to zapažanje inspirisalo je Darvina za teoriju o prirodnoj selekciji. Te kornjače masovno su lovljene i vjerovalo se da su potpuno istrijebljene.