Objavljen rat čašici

Britanski parlament u borbi protiv alkoholizma

Izvještaj napominje da vlada, industrija pića i udruženja trebaju isticati akutne rizike opijanja i hronične rizike redovnog konzumiranja alkohola
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 05:55h

Britanci bi trebali izbjegavati alkohol najmanje dva dana nedjeljno kako bi zaštitili svoje zdravlje, stoji u izvještaju odbora britanskog parlamenta.

Sadašnje smjernice idu ka tome da se odredi najveći broj jedinica alkohola koje se mogu konzumirati bez opasnosti, međutim ljudi često ne znaju koliko je takvih jedinica u čaši vina ili piva.

"Mi sugerišemo da, ako se zadrže dnevne preporuke, vlada razmotri pojednostavljivanje smjernica tako da se, kao u slučaju Škotske, svima savjetuje da ne konzumiraju alkohol barem dva dana u nedelji", kaže se u izvještaju. "To bi osnažilo poruku da se treba izbjeći svakodnevno konzumiranje alkohola i pomoglo bi javnosti kvantifikovati šta znači redovno pijenje", dodaje se u izvještaju.

Izvještaj takođe napominje da vlada, industrija pića i udruženja trebaju isticati akutne rizike opijanja i hronične rizike redovnog konzumiranja alkohola.