Muve su krive za smrt miliona pčela

Najnovije otkriće, prema kojem muva Apocephalus borealis napada pčele, čini se kao najprihvatljiviji razlog zašto pčele masovno umiru
65 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 14:52h

Za misteriozni fenomen smrti miliona pčela, naučnici tvrde da je uzrok muva.

Muve paraziti se udomaće na leđima pčela, udalje ih od kolonije i polako ih usmrćuju, prenosi Dejli mejl.

Prvi put su američki naučnici prije pet godina primijetili da kolonije pčela umiru, a da ne postoji objašnjenje zašto. Nedugo zatim, misteriozno umiranje pčela prijavili su i evropski naučnici i to uglavnom u zapadnoj Evropi.U nekim slučajevima, prijavljen je nestanak i do 90 odsto pčelinjih kolonija.

Najnovije otkriće, prema kojem muva Apocephalus borealis napada pčele, čini se kao najprihvatljiviji razlog zašto pčele masovno umiru.

Insekt slijeće na leđa pčele i leže jaja u njen abdomen, što uzrokuje da se pčele počnu ponašati čudno, odnosno da napuštaju svoje kolonije i umiru.

Najnoviji dokazi takođe svjedoče da muve napadaju pčele koje prenose med.

Do nedavno se vjerovalo da je zagađenje u vazduhu krivo za nagli nestanak pčela. Testiranjem je takođe pokazano da su i pčele i muve imale gljivično oboljenje Nosema ceranae.

"Jedini problem sa ovim otkrićem je što ne možemo potvrditi na kojem mjestu muve napadaju pčele i kako znaju koje biraju. Jedino što znamo jeste da pčele ne znaju da im se muve nalaze na leđima i da se one dobro kriju", rekao je Džon Hafernik sa Univerziteta San Francisko.

Bonus video: