Student slikarstva muzeju podvalio svoju sliku

Mladi umjetnik je dobio veliki publicitet kada je jedna televizija izvijestila o njegovom poduhvatu
71 pregleda 0 komentar(a)
Vroclav, Foto: Wikipedia
Vroclav, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 04.01.2012. 17:52h

Student slikarstva Andžej Sobjepan nije želio da čeka decenijama da se njegovi radovi pojave u muzejima, te je uzeo stvar u svoje ruke i krišom okačio jednu od svojih slika u Nacionalnom muzeju u Vroclavu, na jugozapadu Poljske.

Mladi umjetnik je dobio veliki publicitet kada je jedna televizija izvijestila o njegovom poduhvatu.

Umjetnik je sliku 10. decembra okačio u prostoriji gdje je izložena poljska moderna umjetnost. Slika je tri dana visila neprimijećena u galeriji.

“Odlučio sam da ne čekam 30 do 40 godina da se moji radovi pojave na nekom ovakvom mjestu“, rekao je student televiziji TVN24.

Sobjepan, student Akademije za likovnu umjetnost u Vroclavu, rekao je da je bio inspirisan britanskim umjetnikom poznatim samo po imenu Benksi. Njegova slika je mala, bijela i zelena i djelimično koristi svinjsku kožu da prikaže list akacije.

Direktor muzeja Marijus Hermansdorfer rekao je za poljsku televiziju da je akcija otkrila bezbjednosne propuste, ali i da je to “duhovit umjetnički hepening“.

“Ovo je pokazalo da mlada generacija umjetnika, za razliku od svojih prethodnika, želi da vidi svoja djela u muzejima“, rekao je Hermasdorfer.

Muzej je izložio sliku, ali u kafeu, a biće ponuđena na prodaju u nedjelju, na aukciji u dobrotvorne svrhe.

Bonus video: