U Australiji otkrivene prve hibridne ajkule

Naučnica iz Kvinslenda, Dženifer Ovenden, izjavila je za radio "ABC" da se ajkule najvjerovatnije prilagođavaju klimatskim promjenama i promjenama u prirodnim staništima
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 17:37h

Naučnici su u utorak u vodama Australije otkrili prve hibridne ajkule na svijetu i vjeruju kako je to siguran dokaz prilagođavanja tih grabljivaca klimatskim promjenama, kao i dokaz o istom obrascu lova na ajkule.

Istraživači su pronašli 57 ajkula 2.000 kilometara od obala Novog Južnog Velsa i Kvinslenda, koje pripadaju hibridnoj vrsti nastaloj ukrštanjem dviju vrsta ajkula.

Istraživači su pronašli 57 ajkula 2.000 km od obala Novog Južnog Velsa i Kvinslenda, koje pripadaju hibridnoj vrsti

Naučnik Džes Morgan sa Univerziteta u Kvinslendu nazvao je ovu pojavu - "direktnim primjerom evolucije".

Nova vrsta ajkule nije opasna i naučnici tvrde da nema opasnosti od stvaranja ajkule-čudovišta.

"Hibridne ajkule su izuzetno rijetke i do sad nije zabilježen nijedan slučaj parenja između dviju vrsta ajkula. Nismo mislili da je to uopšte moguće.

"Moguće je i da su ajkule naučile na kojim lokacijama ribari pecaju i da je u vrijeme parenja nemoguće da se spoje sa svojom vrstom, a da ne pređu tu opasnu zonu", rekla je Ovenden

Obično su hibridne vrste sterilne i za sad nemamo dokaze da su se hibridne vrste parile među sobom", rekao je šef istraživačkog tima, Kolin Simfendorfer sa Univerziteta Džejms Kuk, a prenosi britanski Telegraf.

Naučnica iz Kvinslenda, Dženifer Ovenden, izjavila je za radio "ABC" da se ajkule najvjerovatnije prilagođavaju klimatskim promjenama i promjenama u prirodnim staništima.

"Moguće je i da su ajkule naučile na kojim lokacijama ribari pecaju i da je u vrijeme parenja nemoguće da se spoje sa svojom vrstom, a da ne pređu tu opasnu zonu", rekla je Ovenden.

Galerija

Bonus video: