Ranjena sova na liječenju u Zeti. Raspon krila 1,5 m!

Rešetar kaže da je razgovarao sam sa orintologom Darkom Saveljićem koji mu je dao savjete i instrukcije kako da je hrani
221 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 17:23h

Sova ušara koja se u našim predjelima rijetko srijeće nedavno je završila u rukama Marka Rešetara iz zetskog sela Goričani. Našao je, kako kaže, ranjenu pored puta Golubovci - Podgorica i donio kući.

Ova vrsta sove najveća je evropska sova, dužina tijela joj je oko 70 santimetara, raspon krila 160 do 190, a primjerak koji je Marko pronašao , nakon što je neki nesavjesni lovac ranio, ima raspon krila 150 santimetara.

On je vodio kod veterinara, konsultovao orintologe i skoro dva mjeseca je njeguje, hrani i pokušava da zaliječi kako bi vidio da odlijeće u svoje prirodno stanište, u divljinu.

"Skoro dva sata bili smo kod veterinara. Tu su je pregledali i dali joj neku injekciju, pa sam je odnio sa sobom kući".

Rešetar kaže da je razgovarao sam sa orintologom Darkom Saveljićem koji mu je dao savjete i instrukcije kako da je hrani.

"Sova je prvih nekoliko dana bila bespomoćna, slabo je jela, ali nakon 15 dana malo je “živnula”", priča Marko, koji se i pored oporavka ptice plaši da ona nikada neće dovoljno osnažiti i ponovo odletjeti.

Galerija

Bonus video: