Javne ličnosti predlažu različite metode za liječenje mamurluka

One kojima savjeti nijesu od koristi, obradovaće vijest da je Brena Hejson nedavno otkrila lijek protiv mamurluka
176 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Radusinović, Foto: Luka Zeković
Stevan Radusinović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.01.2012. 17:02h

Za Novu godinu slavlje je neizbježno. Mnogi će reći da nema veselja bez alkohola, a poneko će popiti piće više. Kazna za neumjerenost je glavobolja, vrtoglavica, žeđ, mučnina - čuveni mamurluk. Kako se sa tom “bolešću” nose crnogorske javne ličnosti?

Crnogorski glumac, Stevan Radusinović je radikalan kada je u pitanju mamurluk pa kaže:

“Sjutra dan treba piti isto piće od kojeg ste se napili noć prije. Naravno u manjoj količini i problema nema. To je moj lijek, odnosno bar je kod mene tako. Mada je možda bolje da me pitate kada prođe doček ove Nove godine”.

Sličan savjet daje i Igor Lazić Niggor.

“Klin se klinom izbija. To je moj lijek. Kada te ujutru zaboli glava, popiješ čašicu rakije, ako nema - rasola. Svi moji prijatelji rade isto. Mislim da ništa drugo ne pomaže, osim možda hladan tuš”, kaže Niggor.

Treba se dobro naspavati

Ima i onih koji preporučuju spavanje, jedan od njih je novinar Bane Žugić.

“Čuo sam od drugih da je lijek za mamurluk raso od kiselog kupusa, ja to nisam probao pa ne znam da li pomaže. Po mom mišljenju treba se dobro naspavati, drugog lijeka nema”, kaže Bane.

Sa njegovim predlogom se slaže i modna dizajnerka Anastazija Miranović:

“Nisam neko ko može dati dobar savjet, ali znam da su stari recepti za koje sam čula raso ili kafa sa limunom. Najbolje je spavati što više kako bi se organizam oporavio i odmorio”, kaže ona.

Političarka Snežana Jonica smatra da je najbolji lijek uopšte ne piti:

“Imam averziju prema alkoholu, ponekad popijem čašicu vina, nikad preko toga, samim tim nikada nisam bila mamurna i ne znam kako izliječiti mamurluk. Bolje pitajte muškarce oni su puni ideja kada je to u pitanju”.

Spriječiti, a ne liječiti

Pjevačica Marija Božović kaže da ne pije, ali je od prijatelja čula šta njima pomaže.

“Kao neko ko ne pije alkohol, ne znam koji je najbolji lijek. Moji prijatelji koriste metodu spriječiti, a ne liječiti, pa poručuju da je najbolje popiti dosta tečnosti prije spavanja, zbog dehidracije koju izaziva alkohol”, objasnila je Marija.

“Mislim da je najbolji lijek za mamurluk trčanje. Prestao sam da pijem odavno, ali se sjećam da sam imao običaj kada se probudim mamuran, da ustanem, istuširam se i odem na džogiranje. Što duže trčiš brže prestaje glavobolja”, ispričao je Boris Lješković, pjevač grupe DST.

One kojima ovi savjeti nijesu od koristi, obradovaće vijest da je Brena Hejson nedavno otkrila lijek protiv mamurluka. Čarobnu tabletu “Blowfish”, koja sadrži 1000 miligrama aspirina, 120 miligrama kofeina i anticid, odobrila je američka administracija za hranu i ljekove, pa će se na tržištu SAD naći već u januaru.

Najsigurnije je otići kod doktora

“Kada je u pitanju mamurluk, naročito nakon praznika, jedini savjet koji mogu dati jeste da je najbolje obratiti se ljekaru. Svaki organizam je drugačiji, pa tako i alkohol djeluje drugačije na svakog pojedinca i to nije bezazlena stvar”, kazao je Vijestima Saša Stefanović, direktor Hitne pomoći, dodajući da ne preporučuje alternativne metode liječenja mamurluka kao što su raso ili kafa.

“Treba otkriti koji je organ oslabio pod dejstvom alkoholnih supstanci, a to će uraditi doktori pomoću EKG-a i mjerenja pritiska. Tek nakon toga se može odrediti adekvatno liječenje. Mi to najčešće rješavamo injekcijama i infuzijom, ali od pojedinca, vrste alkohola i količine zavisi, kakva će biti terapija”, objasnio je on.

Baćo igrao u Bundes ligi

Milena Vučić i Blagota-Baćo Mitrić su poput Radusinovića i Niggora predložili metodu “alkoholom protiv mamurluka”. Milena smatra da je čašica alkohola malo, pa dodaje:

“Znam jedan fenomenalan recept koji glasi: nakon burne noći obavezno odspavati 10 do 12 sati. Nakon toga na šte srca obavezno ispiti pola litre alkohola, koji ste konzumirali prethodne noći. Red sna, red alkohola i tako u nedogled. To je pravi recept za liječenje mamurluka i dovodi do totalnog otkačenja”.

Mitrić je kazao da alkohol ne pije već deset godina, ali se za potrebe savjetovanja onih koji piju prisjetio tehnike koju je svojevremeno koristio.

“Sjećam se da sam tada sa odabranim nikšićkim društvom volio da sjedim u kafani Kapljica. Svi su nas zvali Bundes liga, jer smo protiv mamurluka koristili metod klin se klinom izbija, pa bi zaređali po nekoliko dana u kafani. Kad bi nam dosadilo pošli bismo kući, odspavali, a onda ponovo”, kaže on.

Bonus video: