Margaret Tačer: Platiću dasku za peglanje i koristiti svoju posteljinu u rezidenciji

Čelična lejdi ovu ponudu je iznijela kada su se 1979. u javnosti pojavili podaci o 1.836 funti troškova za održavanje Dauning strita 10
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 15:16h

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer ponudila je da kupi sopstvenu dasku za peglanje jer se šokirala kad je doznala iznos troškova održavanja njene rezidencije.

Čelična lejdi ovu ponudu je iznijela kada su se 1979. godine u javnosti pojavili podaci o 1.836 funti troškova za održavanje Dauning strita 10.

U današnjem novcu to bi iznosilo oko 7.250 funti, odnosno 8.650 eura, prenosi Frans pres, pozivajući se na novootvorena dokumenta.

Na poruci prikačenoj na izvještaj o troškovima pomoćnik Tačerove napisao je da je "nevjerovatno povjerovati" u neke troškove na šta je ona odvratila: "Ni ja ne mogu da povjerujem. Ali mogu da koristim sopstvenu posteljinu i posuđe".

U drugoj poruci ona je napisala: "Platiću dasku za peglanje i druge stvari. Imam dovoljno posteljine za onu jednu sobu koju koristimo. Sve ostalo može u ostavu. M.T.".

2009. izbio je veliki skandal kada su mediji objavili troškove poslanika i kada se ispostavilo da su pojedini političari novac uzimali za sve, od kućica za patke do televizora

Ove poruke objelodanjene su zajedno sa drugim povjerljivim vladinim dokumentima i pokazuju zabrinutost Tačerove da bi njeni troškovi mogli da idu na ruku političkim protivnicima.

Tri decenije kasnije, 2009. godine izbio je veliki skandal kada su britanski mediji objavili troškove poslanika i kada se ispostavilo da su pojedini političari novac uzimali za sve, od kućica za patke do televizora. Tada je više poslanika završilo u zatvoru zbog prevare.

Tačerova, nazvana Čeličnom lejdi zbog svog beskompromisnog stava, bila je premijerka Velike Britanije od 1979. do 1990. godine.

Galerija

Bonus video: