Ukinuta praksa provjere djevičanstva

Ranije ove godine, jedan egipatski general priznao je da je vojska vršila ovakve testove kako žene kasnije ne bi mogle da tvrde da su silovane u zatvorima
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 00:20h

Sud u Kairu naredio je danas da se u zatvorima prekine praksa prisilnog provjeravanja djevičanstva djevojaka.

Sud je donio ovu odluku poslije tužbe koju je podnijela demonstrant Samira Ibrahim. Ona je optužila egipatsku armiju da ju je primorala na provjeru djevičanstva nakon što je u martu uhapšena na Trgu Tahrir, prenio je BBC.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da je egipatska vojska obavljala ovakve testove kao dio kažnjavanja.

"Sud naređuje da se obustavi procedura testiranja djevičanstva nad djevojkama u vojnim zatvorima", rekao je sudija Ali Fekri iz kairskog administrativnog suda.

Nekoliko stotina akltivista dočekali su presudu u sudnici burnim odobravanjem. Oni su zatražili da vlasti krivično gone svakog ko je odgovoran za sprovođenje ovakvih testova nad demonstrantima.

Ranije ove godine, jedan egipatski general priznao je da je vojska vršila ovakve testove kako žene kasnije ne bi mogle da tvrde da su silovane u zatvorima.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da takvi testovi predstavljaju oblik zlostavljanja, te da je generalovo objašnjenje apsurdno sa pravnog gledišta.

Bonus video: