Naučnici sa Univerziteta Kvinslend tvrde: "Klub 27" je samo mit

Barnet je uporedio podatke 1.046 muzičara čiji su se albumi našli na mjestu broj jedan britanskih najprodavanijih albuma od 1956. do 2007. godine
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 13:52h

"Klub 27", čiji su "članovi" kultni pop muzičari koji su umrli u 27 godini života, je mit, potvrđuje jedna nova studija.

Ponovna nagađanja o "Klubu 27" su pokrenuta kada je ljetos preminula Ejmi Vajnhaus. Tom klubu navodno pripadaju i Džimi Hendriks, Džim Morison, Dženis Džoplin, Kurt Kobejn, Brajan Džouns i drugi.

Studija je objavljena u časopisu "British medical journal" i u njoj je statističkim metodama dokazano je da je "Klub 27" sasvim slučajan.

Istraživanje je obavio Ejdrian Barnet zajedno sa timom stručnjaka sa Instituta za tehnologiju Univerziteta u Kvinslendu.

Barnet je uporedio podatke 1.046 muzičara, solo izvođača ili onih koji su bili u nekom bendu, čiji su se albumi našli na mjestu broj jedan britanskih najprodavanijih albuma od 1956. do 2007. godine.

Ponovna nagađanja o "Klubu 27" su pokrenuta kada je ljetos preminula Ejmi Vajnhaus

Prvi testirani muzičar bio je Frenk Sinatra i njegov album "Song for Swinging Lovers" iz 1956. godine, a posljednja Liona Luis i album "Spirit" iz 2007. godine.

Najveći rizik od preuranjene smrti bio je '70-ih i '80-ih godina i naučnici su potvrdili da slava i način života koji vode popularne zvijezde doprinosi riziku od smrti.

Međutim, Barnet i ostali autori studije o "Klubu 27" priznaju da njihov rad ima nekoliko mana jer Džimi Hendriks, Dženis Džoplin i Džim Morison nisu imali album koji je bio broj jedan na top listama u Velikoj Britaniji, te su stoga bili isključeni iz studije.

Galerija

Bonus video: