180 godina od rođenja velikog indijanskog poglavice Bika Koji Sjedi

Do 1884, Bik koji sjedi bio je u zarobljeništvu, a onda mu je bilo dopušteno da se pridruži cirkusu Šou divljeg zapada (Wild West Show) čuvenog Bufalo Bila
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 11:46h

Veliki poglavica Tatanka-Iyotanka ili Bik koji sjedi, rođen je 1831 u neposrednoj blizini Grand Rivera, u području Južne Dakote.

Bio je sveti vođa i poglavica plemena Hunkpapa Sijuksa, poznat po slavnoj bitci kod Litl Big horna, 25.06. 1876. kad je vodio do pobjede 3500 ratnika Čejena, Sijuksa i drugih plemena protiv američkog 7. konjičkog puka kojim je komandovao general Kaster.

Međutim, proslava pobjede nije dugo trajala. Američka vlada je poslala više hiljada vojnika u potjeru, prisiljavajući mnoge Indijanace da se predaju.

Bik koji sjedi odbio je predaju i poveo je svoje pleme preko granice u Saskatčevan, u hladnu Kanadu. Tu su ostali u egzilu dugi niz godina daleko od svojih prerija, u hladnim šumama Kanade.

Posebno loše godine 1881, hladnoća i glad natjerali su ih da se vrate u Sjedinjene Države i na kraju predaju.

Do 1884, Bik koji sjedi bio je u zarobljeništvu, a onda mu je bilo dopušteno da se pridruži cirkusu Šou divljeg zapada (Wild West Show) čuvenog Bufalo Bila , gdje je slavni poglavica, boreći se za opstanak sebe i svoje porodice, zarađivao oko 50 dolara nedjeljno, kao popularna atrakcija, jašući oko arene.

Postoje podaci da je uz to psovao publiku na indijanskom jeziku, što se nakon nekog vremena pokazalo kao neistinita informacija koju su podvaljivali tadašji mediji da bi od gordog poglavice napravili još većeg "divljaka" i tako ga ponizili.

Bilo je upravo suprotno, svojim gordim stavom nametnuo se publici, njegovo ime postalo je slavno, a događaji vezani uz njega postali su glavna tema, često romantizirana.

Pričalo se da je sa 10 godina ubio prvog bizona, a meso dao starim ratnicima koji nisu mogli više sami da love. Nema potvrda te priče, ali se zna da je bio neustrašiv i hrabar borac koji je s 25 godina postao vođa.

U to vrijeme zaradio je dosta novca na slikama i autogramima, a postoji podatak da je većinu novca dao prosjacima i beskućnicima.

Bik koji sjedi ubijen je 15.decembra 1890.u Standing Rok rezervatu, prilikom hapšenja zbog sumnje da je povezan s religijskim pokretom "Ghost Dance" (Ples duhova)

Bonus video: