Joti Amge (18) je najniža žena na svijetu - visoka je 62,8 cm

Amge je visoka 62,8 centimetara. Mjerena je tri puta u toku posljednja 24 sata, jer visina može lagano da varira u toku jednog dana
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2011. 17:35h

Najmanja žena na svijetu je jedna indijska srednjoškolka koja je visoka 62,8 centimetara, saopštila je u petak organizacija Ginisovih rekorda Joti Amge je dobila ovu titulu za 18. rođendan, koji je proslavila u krugu porodice u Nagpuru, 520 kilometara istočno od Bombaja, na zapadu Indije.

"Amge je visoka 62,8 centimetara. Mjerena je tri puta u toku posljednja 24 sata, jer visina može lagano da varira u toku jednog dana", rekao je AFP-u Rob Moloj, zvaničnik Ginisovih rekorda.

"Ljekari su je tri puta mjerili u ležećem i stojećem položaju dok smo mi bili prisutni. Izabrali smo srednju vrijednost", dodao je on. U prisustvu oca Kisan i majke Ranjane, mlada djevojka je s osmijehom primila sertifikat.

"Prezadovoljna sam što sam dobila ovaj rekord", rekla je ona, a bila je obučena u tradicionalni sari. Prema riječima njenog oca, Joti Amge, koja pati od ahondroplazije, bolesti kostiju kod koje tijelo ostaje na veličini četveromjesečnog djeteta, ona sanja o filmskoj karijeri u Bolivudu. Prije nje, najmanja žena na svijetu bila je jedna Amerikanka visoka 69,49 centimetara, Bridžit Džordan, porijeklom iz Iliniosa, rekao je Rob Moloj.

Bonus video: