Totalno pomračenje Mjeseca na zapadu SAD, u Australiji i Aziji

Ovo je drugo totalno pomračenje Mjeseca ove godine. Prvo pomračenje bilo je u junu, a naredno se očekuje 2014. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 09:50h

Stanovnici zapadnih oblasti SAD, Australije i većeg dijela Azije imali su priliku da posmatraju rijedak nebeski fenomen - totalno pomračenje Mjeseca. Pomračenje Mjeseca koje je počelo juče u 6 sati i 6 minuta po pacifičkom vremenu, trajalo je 51 minut, prenio je AP.

Na velikom travnjaku ispred Opservatorije "Grifits" u Los Anđelesu, u blizini poznatog Holivudskog znaka, oko 300 ljudi, stežući šolje sa kafom na hladnom jutarnjem vazduhu, sjedjelo je na prostrtim ćebadima i stolicama.

Los Anđeles (Foto: Reuters)

Kada je pomračanje počelo, zvaničnici iz Opservatorije obavijestili su okupljene, a iz gomile se prolomio spontani aplauz po njegovom završetku.

U Kini, zainteresovani su posmatrali Mjesec iz Planetarijuma u Pekingu i imali nabolji pogled na totalno pomračenje tog nebeskog tijela u proteklih 10 godina, saopštila je Kineska astronomska opservatorija.

U Australiji, građani su posmatrali pomračenje preko teleskopa u Sidnejskoj opservatoriji.

Totalno pomračenje bilo je vidljivo i na Havajima, u Indoneziji, jugoistočnoj Aziji, Japanu i velikim delovima Rusije istočno od Urala.

Ovo je drugo totalno pomračenje Mjeseca ove godine, kada se Mjesec nalazi u najdubljoj sjenci Zemlje i djeluje da je crven.

Prvo pomračenje bilo je u junu, a naredno se očekuje 2014. godine.

Galerija

Bonus video: