Više od 500 uzoraka sa Mjeseca nestalo od 1970-ih

U dva slučaja, jedan istraživač kod sebe je imao devet uzoraka Mjeseca koje je pozajmio prije 35 godina, a drugi već 14 godina čuva 10 komada pozajmljenih meteorita
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 11:13h

Više od 500 komada stijena, meteorita i kometa sa Mjeseca ukradeno je ili nestalo od 1970-ih godina, saopštila je američka svemirska agencija Nasa.

U izvještaju generalnog inspektora agencije navodi se da je među ukradenim predmetima 218 uzoraka sa Mjeseca koji su ukradeni, a potom vraćeni, kao i dvadesetak komada stijena i tla sa Mjeseca čiji je nestanak prijavljen prošle godine.

Nasa koja je pozajmila više od 26.000 uzoraka, treba da vodi bolju evidenciju o tome šta šalje istraživačima i muzejima, piše u izvještaju.

Nedostatak kontrole "uvećava rizik da će ti jedinstveni izvori biti izgubljeni", zaključak je izvještaja.

Generalni inspektor Nasa odlučio je da popiše četvrtinu od više hiljada primjeraka kamenja sa Mjeseca, Mjesečeve prašine, meteorita i drugog materijala iz svemira koji je agencija pozajmila.

Za 19 odsto materijala istraživači ili nisu znali gdje je, ili su imali materijal koji je po podacima agencije uništen ili pozajmljen drugome.

U tu grupu spadaju 22 meteorita i dva uzorka komete.

U dva slučaja, jedan istraživač kod sebe je imao devet uzoraka Mjeseca koje je pozajmio prije 35 godina, a drugi već 14 godina čuva 10 komada pozajmljenih meteorita.

Treći istraživač je kod sebe imao 36 uzoraka Mjeseca 16 godina po okončanju istraživanja za koje su mu bili potrebni.

Bonus video: