Posao hakerima

Konkurs za prijem u službu Njenog veličanstva

Ko dešifruje šifru stiče pravo da aplicira za radno mjesto u Britanskoj obavještajnoj službi
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 10:47h

Neobičan konkurs britanske obavještajne službe traje do 12. decembra, a pozvani su svi zainteresovani za dekodiranje zadate onlajn šifre .

Svi oni koji uspješno riješe zadatak biće pozvani da popune prijavu za posao, i to tako što će dobiti lozinku, pomoću koje će biti preusmjereni na stranicu sa konkursom.

Nažalost, na konkursu mogu učestvovati samo britanski državljani, a neće se uzimati u obzir oni koji su do sada na bilo koji način povezivani sa nedozvoljenim sadržajem na Internetu.

Pritisli hakeri

Zanimljivo je da obavještajnu agenciju koja je postavila zadatak ne brine eventualno prosleđivanje rešenja drugim korisnicima.

"Njihove vještine nam možda odgovaraju, ali naši potencijalni saradnici još uvjek ne razumiju kako bi ih mogli primjeniti u radnom okruženju“, kažu u agenciji GCHQ (Government Communications Headquarters).

Agencija se na ovaj neobičan poduhvat odlučila prije dva mjeseca zbog sve većih prijetnji od hakerskih napada.

Britanska vlada je tada izrazila zabrinutost da li je GCHQ sposobna da regrutuje odgovarajuće stručnjake za Internet koji mogu da se uhvate u koštac sa hakerskim prijetnjama. Ipak, britanske vlasti su u međuvremenu oformile i posebno specijalističko odjeljenje koje će se baviti isključivo sajber prijetnjama.