Jata vrana 'pomračila' nebo iznad gradića u Alabami

"Ova fascinantna jata ptica se obično pojavljuju i kad se temperature naglo povećaju, dakle, u kasno proljeće", dodao je Morson
52 pregleda 0 komentar(a)
Jata vrana u Alabami, Foto: AP
Jata vrana u Alabami, Foto: AP
Ažurirano: 03.12.2011. 20:20h

Stanovnici Florensa, gradića u američkoj saveznoj državi Alabama, kad se pojavi jato vrana (koje može da sadrži čak i do 5.000 ptica, znaju da će temperatura naglo opasti.

Slučajni prolaznik bi vjerovatno zanijemio od straha pred ovim prizorom, ili bi pomislio kako se približava nekakva ekološka katastrofa kad bi uputio pogled ka gotovo pomračenom nebu, ali stanovnici Florensa koriste dolazak jata vrana za, može se reći, preciznu prognozu vremenskih prilika koje predstoje.

Slučajni prolaznik bi vjerovatno zanijemio od straha pred ovim prizorom, ili bi pomislio kako se približava nekakva ekološka katastrofa

Stanovnici gradića u Alabami tad obično izlaze na ulice i, lupajući kašikama o šerpe, pokušavaju da otjeraju ptice i njihovo glasno graktanje.

"Mi ohrabrujemo ljude da koriste šerpe i kašike da ih otjeraju, kako se ne bi primjenjivale neke druge, agresivnije mjere, kao što su puške", rekao je direktor lokalnog društva za zaštitu ptica, Tomi Morson, a prenosi Dejli mejl.

"Ova fascinantna jata ptica se obično pojavljuju i kad se temperature naglo povećaju, dakle, u kasno proljeće", dodao je Morson.

Bonus video: