Struje može da fali, ali ne zbog EPCG, već zbog oluje na Suncu

Visoko rizična solarna oluja, koju nije lako predvidjeti jer se rijetko javlja, mogla bi da izazove nestanak električne energije i ekonomske gubitke od preko bilion dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2011. 17:15h

Predstojeći ciklus olujne solarne aktivnosti mogao bi da izazove štetu na električnim transformatorima i predstavlja prijetnju osjetljivoj energetskoj infrastrukturi širom svijeta, saopštila je njemačka osiguravajuća kuća "Allianz".

Sunce prolazi kroz jedanaestogodišnji ciklus normalne aktivnosti, a sljedeći period snažnih solarnih aktivnosti očekuje se 2012. i 2013.

U saopštenju Allianza se navodi da bi visoko rizična solarna oluja, koju nije lako predvidjeti jer se rijetko javlja, mogla da izazove nestanak električne energije i ekonomske gubitke od preko bilion dolara, a da je najpesimističniji scenario još gori.

"Ukoliko zamislite da djelovi zemalja ili kontinenata sedmicama, ili čak mjesecima, ne bi imali struju... onda je to ozbiljna stvar", naveo je Džim Vajld

Ozbiljnost mogućeg poremećaja privukla je pažnju stručnjaka iz osiguravajućeg sektora, kao i institucija zaduženih za državnu sigurnost.

"Ukoliko zamislite da djelovi zemalja ili kontinenata sedmicama, ili čak mjesecima, ne bi imali struju... onda je to ozbiljna stvar", naveo je Džim Vajld sa britanskog Univerziteta Lankaster.

Problem leži u teškoćama predviđanja koliko često se dešavaju ozbiljni solarni događaji. Kratak vremenski rok koji sateliti imaju za otkrivanje poremećaja takođe predstavlja smetnju prevenciji štete nastale zbog solarnih oluja.

Trenutno nijedan satelit nije dovoljno blizu Sunca da bi dao upozorenje u roku dužem od sat vremena prije nego što do oluje dođe, objasnio je Vajld. Modernizacija satelita koja bi ljudima na Zemlji dala više vremena da se pripreme za opasnost koštala bi oko milijardu dolara, dodao je Vajld.

Bonus video: