Svi psi porijeklom su iz jednog dijela Kine

Savolainen je kazao da je dio istočne Azije južno od rijeke Jangcea pradomovina i mjesto pripitomljavanja svih današnjih pasa
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 18:26h

Čovjek, naučnici su još ranije dokazali potekli iz Afrike, a sada su uspjeli da otkriju i odakle je njegov najbolji prijatelj, pas.

Prvo se smatralo da je prvi pas sa Bliskoga istoka, ali nova studija je pokazala da su psi došli iz jedne male kineske regije.

Prethodno arheološko i genetsko istraživanje pokazalo je da se pripitomljavanje pasa dogodilo na Bliskom istoku prije 9.000 do 30.000 godina, ali doktor Peter Savolainen sa švedskoga kraljevskog instituta za tehnologiju KTH smatra da je njegova ekipa stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu "Herediti", a koju je prenio časopis "Atlantik" dokazala da to nije tako.

Savolainen je kazao da je dio istočne Azije južno od rijeke Jangcea pradomovina i mjesto pripitomljavanja svih današnjih pasa.

On je istražio gene pasa širom svijeta, a polovina genskog materijala pasa prisutna je širom svijeta, ali samo se na jednom mjestu može naći cijeli spektar pseće genske raznolikosti, a to je južno od Jangcea.

"To upućuje na zaključak da je temeljna populacija modernog psa potekla iz toga dijela istočne Azije", rekao je Savolainen.

Bonus video: