Na molbu astronauta, u orbitu poslato 5 kg njegovog omiljenog sira

Astronaut Andre Kajpers zamolio je proizvođače sira "Old Amsterdam" da mu za petomjesečnu misiju u Međunarodnoj svemirskoj stanici pošalju nekoliko uzoraka
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 15:41h

Na molbu holandskog naučnika i astronauta Andrea Kajpersa u orbitu oko Zemlje je poslato pet kilograma njegovog omiljenog sira, objavio je britanski šou-biznis sajt Didžital spaj.

Pedesettrogodišnji fizičar Andre Kajpers zamolio je proizvođače sira "Old Amsterdam" da mu za petomjesečnu misiju u Međunarodnoj svemirskoj stanici pošalju nekoliko uzoraka.

"Andre je veliki ljubitelj našeg sira i zamolio je u pismu da sa svemirskim autoritetima uredimo da mu pošaljemo malo njegovog omiljenog "Old Amsterdama", saopštio je agenciji AFP predstavnik proizvođača sira.

"Poslije mnogih i-mejlova NASA-i i Evropskoj svemirskoj agenciji, dogovoreno je da mu se pošalje oko 10 kilograma", kaže firma.

Predstavnik je dodao da je sir, naročito isječen i zapakovan, poslat Međunarodnoj svemirskoj stanici teretnom raketom koja je krajem oktobra lansirana u Kazahstanu.

Još pet kilograma sira biće lansirano januara iduće godine, dva mjeseca pošto Kajpers stigne u Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kajpers je prvi put letio u svemir 2009. godine, kao član misije Delta i izveo 21 naučni eksperiment. Najpoznatiji eksperiment je sađenje biljaka u bestežinskom stanju.

Galerija

Bonus video: