Obavezan testament i predbračni ugovor

Među lakovjernim zvijezdama je Uma Turman, koja je svom finansijskom savjetniku Kenetu Staru, povjerila plaćanje računa i poreza, pa ostala bez milion dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 11:31h

Bez obzira na to koliko novca imate, opreza nikada dovoljno. Iako se obično divimo glamuroznom životu poznatih, njihovi postupci su često nepromišljeni i upravo zbog toga i od njih možemo ponešto naučiti. Na primjer, da ne treba izbjegavati plaćanje poreza, povjeravati novac pogrešnim osobama ili ne potpisati bračni ugovor. Portal 24sata.hr pobrojao je nekoliko takvih lekcija.

Globalna se kriza posebno odrazila na tržište nekretnina pa su mnogi izgubili ogromne svote novca zbog prodaje u pogrešno vrijeme. Glumica Skarlet Johanson kupila je 2007. vilu na Holivud Hilsu za sedam miliona dolara, mnogo uložila u preuređivanje, a prošle godine je prodala za manje od pet miliona. Premda nije navela razlog, tada se razvela od Rajana Rejnoldsa pa se nagađa da je zbog toga odlučila da se riješi njihovog zajedničkog doma uprkos gubitku.

Imovinu i najbliže najbolje je zaštititi sastavljanjem testamenta, pa čak iako je prerano za razmišljanje o smrti. A testament treba promijeniti, ako se dese velike stvari poput vjenčanja, rođenja djeteta ili razvoda. Glumac Hit Ledžer se ubio 2008.

Prethodno je propala njegova trogodišnja veza sa glumicom Mišel Vilijams. Ostavio je testament napisan tri godine prije nego što im se rodila ćerka Matilda. Tako su sve što je zaradio naslijedili njegovi roditelji i sestra, a dijete je ostalo bez ičega.

Među lakovjernim zvijezdama je Uma Turman, koja je svom finansijskom savjetniku Kenetu Staru, povjerila plaćanje računa i poreza, pa ostala bez milion dolara.

Muzičar Bili Džoel tužio je bivšeg menadžera zbog 90 miliona dolara, tvrdeći da ga je prevario i koristi ga kao “ličnu banku”. Zato, dobro razmislite kome dajete ovlašćenje da raspolaže vašim sredstvima.

Kaže se da se u životu ne mogu izbjeći samo porez i smrt. Iako kod nas to još možda ne važi za sve, u SAD-u su i poznati poput pjevača Vilija Nelsona ili pjevača i glumca Marka Entonija imali ozbiljnih problema jer su zakinuli državu.

Kada se govori o ljudima koji žive iznad svojih mogućnosti, obično se pomisli na vile sa bazenima, skupe automobile i jahte kupljene na astronomske kredite. I mnoge zvijezde su, među kojima je i glumac Nikolas Kejdž, upale u probleme zbog luksuza koji nisu mogli priuštiti. Stručnjaci tvrde da za stanovanje ne biste trebalo da se izdvaja više od 28 posto mjesečnih primanja, a on to izgleda nije znao...

Muzičar Pol Makartni nije imao predbračni ugovor kada se vjenčao sa Heder Mils, pa ga je razvod koštao oko 50 miliona dolara. Zbog ovog i sličnih primjera sve više ljudi, bez obzira na to koliko zarađuju, želi da zaštiti svoj teško zarađeni novac i predbračni ugovor u današnje vrijeme više ne znači da ne volite parnera.

Bonus video: