Div iz doline Loare: Ukleti dvorac, mamac za turiste

Brojni posjetioci tvrde da se noću u dvorcu Brisak, i dalje čuju glasovi zaljubljenih ljubavnika, kao i da cijelim mjestom vlada vrlo romantična atmosfera
163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2011. 22:58h

Ako vjerujete u priče o duhovima i dvorcima koje oni opsjedaju, onda posjetite dvorac Brisak iz 11. vijeka.

Smješten je u dolini rijeke Loare u Francuskoj. U čak 204 sobe ove sedam spratova visoke građevine, zbog čega ga sa pravom zovu „div iz doline Loare", naći ćete brojne antikvitete, tapiserije i razna umjetnička djela, ali i duhove koji ga čuvaju, bar ako se može vjerovati lokalnom stanovništvu koje potpiruje i širi ovu zanimljivu legendu.

Legenda o duhovima iz dvorca Brisak ide ovako. U jednom periodu dvorac je bio vlasništvo izvjesnog Žaka, uspješnog i srećnog čovjeka koji je tu živio sa suprugom Šarlot. Ali, Šarlot je imala ljubavnika i to je bilo prilično očigledno.

Bijesni suprug Žak nije to mogao da trpi i posle izvjesnog vremena Šarlot i njen ljubavnik su jednostavno nestali. Međutim, ljubavnici su, i pošto su ubijeni, ostali u dvorcu da bi progonili Žaka. On se na kraju odselio, a priča o opsjednutom dvorcu je ostala.

Neki posjetioci dvorca Brisak idu tako daleko pa čak tvrde da se noću i dalje čuju glasovi zaljubljenih ljubavnika, dok dvorcem vlada vrlo romantična atmosfera.

Brisak, najviši dvorac u Francuskoj, godinama je nenaseljen zbog straha i neprijatnosti koje priče o duhovima stvaraju u ljudima.

Danas ga brojni turisti posjećuju upravo zbog toga i sa posebnim uzbuđenjem istražuju njegove hodnike i brojne sobe.

Postoje i organizovani turistički obilasci, kada mogu da se probaju i neka od lokalnih vina u vinskim kamenim podrumima dvorca. Okolina i vrtovi su lijepo uređeni, a posebna atrakcija je izlet balonom iz kojeg se uživa u pogledu na predivan krajolik i dvorac.

Bonus video: