Sarajlije i Splićani šokirali establišment mnogo prije Benetona

Mladina je 1995. objavila naslovnicu na kojoj se ljube Milošević i Tuđman, dok su se u jednom od narednih brojeva na naslovnici 'ljubili' Butros Gali i Milošević
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 19:10h

Kontroverzna promotivna kampanja kompanije "Benetton" pod imenom "Unhate", koju je osmislila italijanska agencija "Fabrica", fotomontaža koja prikazuje vodeće svjetske političke i vjerske lidere u pozama strastvenog poljupca, zatresla je čitavu planetu.

No, ovakvo provokativno vizuelno rješenje za kampanju (koje izuzetno škakljivo tretira prvake establišmenta) uopšte nije nešto novo.

Naime, sarajevska dizajnerska grupa Trio, predvođena Bojanom Hadžihalilovićem, nešto slično je uradila prije 16 godina.

Grupa Trio osmislila je izgled za dvije naslovnice famoznog slovenačkog nezavisnog nedjeljnika Mladina.

Dakle, Mladina je 1995. godine objavila naslovnicu na kojoj se ljube Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, dok su se u jednom od narednih brojeva na naslovnoj strani 'ljubili' tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Butros Butros Gali i Slobodan Milošević.

Inače, Hadžihalilović i njegov kreativni tim su 1990. godine na Jugoslovenskom festivalu tržišnih komunikacija održanom u slovenačkom gradu Portorožu dobili nagradu za najbolju ideju za kampanju "UnisToursa", a čiji je slogan bio - "Ljube se Istok i Zapad".

Takođe, po provokativnim fotomontažama nadaleko je bio poznat i kultni splitski "Feral Tribune", kom je na Međunarodnom festivalu političke satire u Forte dei Marmi dodijeljena nagrada za najbolji političko-satirični nedjeljnik na svijetu u 1998. godini.

Može se reći kako je jedna od najpoznatijih naslovnica Ferala ona na kojoj su prikazani obnaženi Milošević i Tuđman u bračnom krevetu.

Galerija

Bonus video: